Isten béketervet tartogat Libanon számára – Parolin bíboros elvitte a pápa üzenetét Bejrútba

Kitekintő – 2020. szeptember 5., szombat | 18:09

Ferenc pápa szeptember 2-án, a szerdai általános kihallgatáson bejelentette: szeptember 4-én elküldi államtitkárát Bejrútba, hogy képviselje őt a Libanonért meghirdetett ima- és böjtnapon. Pietro Parolin bíboros tolmácsolta a pápa békéről és testvériségről szóló üzenetét.

„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek” (Jer 29,11). A Jeremiás könyvéből vett idézettel szól üzenetében Ferenc pápa a sokat szenvedett libanoniakhoz. A jelen helyzet és a múltban megélt események látszólag ellentmondanak az isteni ígéretnek. Azonban ne csüggedjenek, bízzanak továbbra is az Úr hűségében – buzdítja őket a Szentatya. Így folytatja: „Uram, hisszük, hogy őrködsz szavad fölött, hogy megvalósítsd azt, és mi reménykedünk benne, minden remény vagy szerencsétlenség ellenére.”

A pápai üzenet imával, köszönettel és kéréssel folytatódik: „Köszönjük szeretetedet, ami sok-sok ember szolidaritásán keresztül fejeződik ki. Rád bízzuk országunkat, Libanont, népével együtt, vallási és politikai vezetőivel, a fiatalokkal együtt, hogy megvalósítsa a békéről és testvériségről szóló hivatását, amelyre te elhívtad. Ámen.”

A szentszéki államtitkár szeptember 3-án, csütörtökön érkezett Bejrútba.

Fölkereste a Szent György maronita templomot, melyet az augusztus 4-én történt kikötői robbantás rongált meg; találkozott a város vallási vezetőivel, és együtt emlékeztek meg a tragédiáról.

„Azért jövök történelmi városotokba, hogy kifejezzem a Katolikus Egyház közelségét (...). Mellettetek állva bátran kiáltjuk: Elég! Szenvedésünk segíthet megtisztítani szándékainkat, s megerősíteni elhatározásunkat, hogy békében és méltósággal éljünk, és olyan jobb kormányzást találjunk, amely előnyben részesíti a felelősséget, az átláthatóságot és a felelősségtudat felébresztését. Együtt legyőzhetjük az erőszakot és a diktatúra minden formáját (...)” – mondta Parolin bíboros Bejrútban.

Látogatása során Pietro Parolin bíboros szentmisét mutatott be a harisszai Mária-kegyhelyen. E szavakkal fordult a hívekhez: „A libanoniak újjá fogják építeni országukat, barátaik segítségével, a megértés, a párbeszéd és az együttélés szellemében, mely mindig is jellemezte őket.” A szentszéki államtitkár kiemelte, hogy a libanoniak megmutatták, mennyire ellenállóak, és képesek talpra állni az óriási nehézségekből, melyekkel történelmük során találkoztak.

„Ezúttal is képesek lesznek rá. Libanon újjáépítése nem csak anyagi szinten történik majd. Bejrút föl fog támadni hamvaiból, és új hozzáállás születésének lesz tanúja a közügyek kezelésében. Mindannyian reméljük, hogy a libanoni társadalom nagyobb mértékben támaszkodik majd a jogra, a kötelességekre, az átláthatóságra, a kollektív felelősségre és a közjó szolgálatára” – fogalmazott Pietro Parolin bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria