Isten szeretetét igyekeznek láthatóvá tenni a társadalomban egy pekingi plébánia önkéntesei

Kitekintő – 2022. január 14., péntek | 13:37

A Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett pekingi székesegyházhoz tartozó Nan Tang egyházközség önkéntes csoportja tíz éve munkálkodik azon, hogy Isten kegyelmét közvetítse a rászorulóknak.

A pekingi főegyházmegye területéhez tartozó Nan Tang plébánia önkéntes csoportja tavaly 372 nehéz sorsú család egyetemi vagy középiskolai tanulmányokat folytató gyermekét támogatta. Közülük húszan befejezték a középiskolát, tizenheten a Covid-járvány okozta nehézségek ellenére sikeres egyetemi felvételi vizsgát tettek – derül ki a szervezet által közzétett éves jelentésből.

Az a küldetésük, hogy kézzelfoghatóan, konkrét segítséget nyújtva és mindenekelőtt a keresztény módon megélt élet példáján keresztül láthatóvá tegyék Isten szeretetét és irgalmasságát a társadalomban.

Jelentésükben a támogatott diákok adatait is feltüntetik, lehetőséget adva a kapcsolatfelvételre azok számára, akik további segítséget szeretnének nyújtani nekik, vagy többet szeretnének megtudni az önkéntesek munkájáról.

A 2011-ben alapított csoport az idősek és árvák megsegítésével kezdte meg tevékenységét; anyagi segítséget nyújtott nélkülöző családok vagy természeti katasztrófa sújtotta területek számára. Később a fiatalok tanulmányainak támogatása céljából könyvtárakat (2015 óta kilenc könyvtárat) építettek, 2014-ben pedig a távoktatásra összpontosítva segítették a diákok tanulmányait. Az első két évben 3746 egyetemi hallgató vagy középiskolás, végzős érettségiző diákot támogattak. Az időseknek nyújtott segítő szolgálatukba civil szervezeteket is bevontak.

A tíz éve működő csoport tevékenysége az erős hitre, az állandó imádságra, a papok, a hívek és a laikusok közötti hatékony együttműködésre épül, valamint a megfelelő adminisztrációra, teljes átláthatóság mellett.

Munkájuk kezdetén nagy problémát okoztak a magas szállítási költségek, a járművek hiánya és ebből adódóan a szállítás nehézkessége, ez azonban arra ösztönözte a csoportot, hogy önkéntesek segítségével találjanak megoldást. Az így létrehozott kis logisztikai ügynökség kiváló gazdálkodással működik: az önkéntesek saját járműveikkel mintegy ötven, nehéz gazdasági helyzetben lévő kínai városba tudnak adományokat, segélycsomagokat szállítani.

Az egyre bővülő csoport tevékenységébe már a második generáció kapcsolódik be, köztük az első önkéntesek gyermekei, valamint a szülők és gyermekeik munkahelyi vagy egyetemi barátai, akik nem mindannyian katolikusok.

A csoport a keresztény befogadó és feltétel nélküli szeretet élő példája, az evangelizáció eszköze a mai társadalomban.

Lelkileg és anyagilag egyaránt segítik a leginkább rászorulókat.

Fordította: Varga Juti

Forrás: Fides nemzetközi hírügynökség

Fotó: Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria