Jan Romeo Pawłowski érsek lett az új görögországi nuncius

Kitekintő – 2022. december 6., kedd | 15:45

Ferenc pápa december 1-jén Görögország új apostoli nunciusává nevezte ki Jan Romeo Pawłowskit, Sejny címzetes érsekét, a Pápai Képviseletek (nunciatúrák) eddigi titkárát.

Pietro Parolin bíboros ugyanezen a napon bemutatta az Államtitkárság munkatársainak Luciano Russo érseket, akit Ferenc pápa szeptemberben a Pápai Képviseletek új titkárának nevezett ki.

Jan Romeo Pawłowski 1991 júliusában csatlakozott a Szentszék diplomáciai testületéhez. 2009-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság és Gabon apostoli nunciusává nevezték ki. Ferenc pápa 2015-ben nevezte ki a Pápai Képviseletek delegátusává, majd 2020-ban megerősítette e feladatában titkári címmel.

*

Jan Romeo Pawłowski a lengyelországi Biskupiecben született 1960. november 23-án. 1985 júniusában szentelték pappá. Kánonjogi diplomát szerzett. 1991 júliusában csatlakozott a Szentszék diplomáciai szolgálatához, majd a Közép-afrikai Köztársaságban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban (Brazzaville székhellyel), valamint Thaiföldön, Brazíliában és Franciaországban dolgozott pápai képviselőkkel.

2009 márciusában XVI. Benedek pápa Sejny címzetes érsekévé és a Kongói Demokratikus Köztársaság és Gabon apostoli nunciusává nevezte ki. 2010. április 30-án a lengyelországi Bydgoszczban, a Vértanúk Nagyasszonya templomban szentelték püspökké. 

Ferenc pápa 2015 decemberében a Pápai Képviseletek delegátusává nevezte ki, 2020 decemberében pedig ugyanennek titkári címével erősítette meg tevékenységében.

Az érsek beszél olaszul, franciául, oroszul, angolul, hollandul és portugálul.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria