Jeruzsálemben megtartották a hagyományos virágvasárnapi körmenetet

Kitekintő – 2021. április 1., csütörtök | 14:26

Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka vezetésével virágvasárnap, március 28-án megtartották a hagyományos szertartást az Olajfák hegyén álló Dominus Flevit (Az Úr sírt) ferences templomnál. „Jeruzsálemnek meg kell őriznie hivatását, hogy az imádság háza lehessen minden nép számára” – hangsúlyozta nyilatkozatában a ferences pátriárka.

Bár kisebb létszámmal – főként a Szentföldön élő katolikusok részvételével –, de idén is megünnepelhették a keresztények virágvasárnapot Jeruzsálemben. Becslések szerint mintegy ezer hívő vett részt az Olajfák hegyéhez vezető hagyományos virágvasárnapi körmeneten. A koronavírus-járvány miatti nyilvános szentmisék és ünnepségek egy éven át tartó felfüggesztése után most első alkalommal vehettek részt a hívek ilyen nagy számban egyházi szertartáson – természetesen betartva a járványügyi előírásokat.

A virágvasárnapi liturgiát Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora vezette. Az ünnepről nyilatkozva elmondta: bár csak kevesen lehettek jelen, „a keresztények a világ minden tájáról együtt imádkoztak velük Jeruzsálem felé fordult szívvel és lélekkel”.

A latin pátriárka emlékeztetett: „A jeruzsálemi egyház sajátos küldetése, hogy imádkozzon a Szent Városért, hogy megőrizve hivatását az imádság háza lehessen minden nép számára, ahol mindenki egyenrangú állampolgár, és ahol minden hívő saját otthonára talál benne. Mi, a jeruzsálemi egyház tagjai szeretjük ezt a várost, amelyben keresztény identitásunk gyökerei rejlenek. Jeruzsálem mindannyiunk számára képviseli az egyetemes megbékélés vágyát, amelyet Isten az egész emberi családnak akar adni. Mi imádságunkkal és munkánkkal támogatjuk,

hogy valóra válhasson a béke városáról szóló régi jövendölés.”

Pizzaballa pátriárka kiemelte, hogy „azok a sebek és megosztottságok, amelyek sajnos még mindig jellemzik a Szent Város életét, nem riaszthatják el a keresztényeket. Ellenkezőleg: egyre nagyobb elhatározással arra kell hogy ösztönözzenek minket, hogy tanúbizonyságot tegyünk Krisztus halál felett aratott győzelméről, és hogy az Egyház az egység és a megbékélés jele és eszköze legyen. Ebben nem szabad kételkednünk. Ezért áldjuk meg a várost a kereszttel, hogy egyre inkább Krisztus szeretetét jelezze, és így a találkozás, a tisztelet és a kölcsönös elfogadás helyévé legyen. Semmi ne riasszon vissza ettől! A mindennapi életben jelentkező állandó nehézségek nem fékezhetik szeretetünket, hogy örömmel valljuk meg hitünket Krisztusban, Dávid fiában!” – zárta nyilatkozatát Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria