Jezsuita szerzetesek meggyilkolásáért 133 év börtönre ítéltek egy salvadori volt kormánytagot

Kitekintő – 2020. szeptember 14., hétfő | 13:56

A spanyol központi büntetőbíróság 133 év börtönbüntetést szabott ki Inocente Orlando Montano egykori salvadori közbiztonságiminiszter-helyettesre szeptember 11-én Madridban, mivel felelősnek találta öt spanyol jezsuita szerzetes 31 évvel ezelőtti meggyilkolásában.

A közép-amerikai ország volt katonai kormányának tagját minden egyes spanyol áldozatért 26 év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték.

A férfit 2017-ben az Egyesült Államok adta ki Spanyolországnak, azóta előzetes letartóztatásban várta, hogy ügyében döntés szülessen. A per során tagadta, hogy köze volt a szerzetesek életének kioltásához.

* * *

Salvadorban 1979 és 1991 között polgárháború zajlott. 1989. november 16-án éjjel, a kijárási tilalom ideje alatt mintegy harminc egyenruhás fegyveres tört be a papok szállására, és géppisztollyal agyonlőtték őket. Köztük volt Ignacio Ellacuría, a San Salvador-i Közép-amerikai Egyetem rektora is. A támadók megöltek egy salvadori papot is, valamint a házvezetőnőt és annak 15 éves lányát.

A salvadori kormány eleinte a baloldali gerillákat vádolta – megtorló lépéseket is tett velük szemben –, 1990-ben azonban Alfredo Cristiani elnök elismerte, hogy a hadsereg tagjai követték el a gyilkosságokat. Kilenc katonát perbe fogtak, 1991-ben hetet felmentettek közülük, a két elítélt pedig 1993-ban kegyelmet kapott. Az amnesztiát azonban 2016-ban visszavonta a salvadori legfelsőbb bíróság, azóta egyikük, Guillermo Benavides ezredes ismét börtönben van.

A spanyol bíróság szerint a szerzetesek lemészárlását a La Tandona elit tiszti csoport szervezte meg, amelynek tagja volt Inocente Orlando Montano is. Felforgatással vádolták a jezsuitákat, akik a polgárháborús konfliktus során közvetítő szerepet vállaltak a gerillák különböző csoportjai által létrehozott Farabundo Martí Nemzeti Felszabadító Front és a katonai kormány között.

Forrás: MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria