Jogi úton próbálják visszafordítani a Hagia Sophia mecsetté alakítását görög ortodoxok

Kitekintő – 2020. november 19., csütörtök | 18:10

Jogi úton, a Törökország legfelsőbb bíróságának szerepét betöltő Államtanácshoz (Danıştay) benyújtott panasszal próbálják visszafordítani görög ortodoxok a Hagia Sophia mecsetté alakítását – tájékoztatott november 16-án a Kathpress katolikus hírügynökség a Cath.ch és a Vatican News hírportálokra hivatkozva.

A panaszosok azzal érvelnek beadványukban, hogy az átalakításról szóló döntés a kulturális örökségvédelemre vonatkozó 1972-es UNESCO-konvenció megsértését jelenti. Az egyezmény értelmében ugyanis az államok felelősek az örökségvédelem körébe eső kulturális javak megőrzéséért és védelméért.

*

A Hagia Sophia 1935 óta múzeum volt, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az UNESCO-világörökség részét képező épület státuszának kérdésében illetékes török Államtanács a nemzetközi tiltakozás ellenére július 2-án semmisnek minősítette az épület múzeummá alakításáról szóló 1934-es minisztertanácsi döntést. Július 10-én Recep Tayyip Erdoğan török elnök rendeletet adott a bizánci építésű egykori ortodox bazilika ismételt mecsetté alakítására. A rendelettel az épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz (Diyanet) került. Erdoğan ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a Hagia Sophiát továbbra is az emberiség közös örökségének tekintik.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria