Jordánia is a jeruzsálemi szent helyek védelmét sürgeti

Kitekintő – 2020. december 9., szerda | 17:41

A jordán kormány is elítélte a december 4-én elkövetett gyújtogatásos támadást az Olajfák hegyének lábánál található bazilika ellen. A tűzeset után a Jordán Hasemita Királyság a jeruzsálemi szent helyek védelmét sürgette.

Dajfallah al-Fajez nagykövet, a jordán külügyminisztérium szóvivője közleményében elítélte a bűncselekményt, és felszólította az izraeli hatóságokat mint „megszálló hatalmat”, hogy „a nemzetközi jognak megfelelően tegyenek eleget kötelezettségeiknek a vallási helyek védelmét illetően. A jordán kormány képviselője ismét kiemelte, a Jordán Hasemita Királyság uralkodója a Szent Város muszlim és keresztény szent helyei „védelmezőjének” tekinti magát.

December 4-én kora délután, miközben a Szent Sír-bazilikában az új jeruzsálemi latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa érsek ünnepélyes beiktatása zajlott, nem messze onnan, a Nemzetek templomában, más néven az Agónia-bazilikában (Basilica Agoniae Domini, Az Úr haldoklásának bazilikája) gyújtogatás történt, melynek során néhány padot gyúlékony folyadékkal öntöttek le, majd lángra lobbantották azokat.

Az izraeli rendőrség – melyet a bazilikáért felelős Szentföldi Ferences Kusztódia atyái hívtak ki – Jeruzsálemben elfogta a gyújtogatás feltételezett elkövetőjét. Az izraeli sajtó értesülései szerint az illető az utóbbi években a Jeruzsálem és Betlehem közötti palesztin területeken épült egyik telep, Gilo zsidó származású lakosa.

December 6-án, vasárnap 10 órakor a jeruzsálemi latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa engesztelő szentmisét celebrált a getszemáni bazilikában a vallási helyet ért sérelemért.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria