Kampalai terrortámadás – Uganda egyesült az imában

Kitekintő – 2021. november 19., péntek | 16:01

Két öngyilkos merényletet követtek el november 16-án délelőtt Uganda fővárosában, Kampalában, melyeket később az Iszlám Állam vállalt magára. A történtek után a vatikáni Fides hírügynökség egy helyi katolikus nővért keresett meg.

„A kampalai helyzet még mindig feszült. A parlamentet még nem nyitották ki, és nem tudni, mikor indulnak újra az ülések. A rendőrség otthonmaradásra biztatja a lakosságot, és kéri, hogy csak akkor hagyják el a lakásukat, ha szükséges. Megdöbbentőek az öngyilkos merényletek képei, melyeket a híradóban mutattak, de ennek ellenére az élet megy tovább: az embereknek valahogyan haza kell vinniük a betevő falatot. Túl kell lépniük félelmeiken, és mi segíthetne ebben jobban, mint a mindennapos ima?” – nyilatkozta Fernanda Cristinelli nővér a Fides hírügynökségnek. A nővér komboniánus misszionárius, a Komboniánus Gyermekközpont vezetője, mely az emberkereskedelem gyermek áldozatainak felépülését segíti.

Cristinelli nővér arról a két robbanásról beszélt, melyek november 16-án a kampalai rendőrség és a parlament közelében történtek. A halálos áldozatok száma immár öt, a merényleteknek 33 sérültje van. „A halálos áldozatok száma még növekedhet – tette hozzá a nővér –, mivel öt sebesült kritikus állapotban van. Az ugandai hatóságok már nyomoznak az ügyben, és az eddigi információk szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (Allied Democratic Forces) elnevezésű lázadó csoport felelős a támadásért, akik kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.”

A pánik és kétségbeesés idején „az emberek szíve megnyílik, Uganda egyesült az imában”.

Ugandában, ahol korábban nem volt jellemző a terrorizmus, az elmúlt hónapban számos támadás történt: október 23-án felrobbant egy kampalai étterem; két nappal később bomba robbant egy buszon, a Kampala–Masaka autópályán; október 29-én Nakaseke körzetben, Kampalától 60 kilométerre északra történt bombamerénylet. Az Iszlám Állam magára vállalta az első két támadást.

Uganda (hivatalosan Ugandai Köztársaság) Kelet-Afrikában, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő ország. Azon afrikai államok közé tartozik, melyek nem rendelkeznek tengerparttal. Területét tekintve körülbelül két és félszer (236 040 km²), míg lakosságszámát tekintve három és félszer nagyobb Magyarországnál. Délen Kenyával és Tanzániával osztozik a Viktória-tavon, amely a világ harmadik legnagyobb tava. A tó ugandai részén ered a föld egyik leghosszabb folyója, a Nílus.

Uganda 47 milliós lakosságának 85 százaléka keresztény (40 százalék katolikus, 32 százalék anglikán, 10 százalék pünkösdista), további 13 százaléka muszlim, a kisebbségek pedig különböző szektákhoz tartoznak.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria