Kanada az ott szolgáló Forrai Tamás SJ szemével

Kitekintő – 2022. július 26., kedd | 18:15

Kanada nagyon fiatal állam, dinamikusan növekvő gazdasággal, mely liberális, multikulturális mintaországnak tekinti magát. És mégis, ebben a fiatal országban nagyon sok öregség és sebzettség van – hangsúlyozta Forrai Tamás, a torontói Szent Erzsébet magyar plébánia vezetője. A magyar jezsuita szerzetes Ferenc pápa kanadai apostoli útja kezdetén beszélt az országról a Vatikáni Rádiónak.

Az őslakosok gyarmati múlt miatti sebzettsége éppen az egyik oka Ferenc pápa kanadai látogatásának – emelte ki Forrai Tamás a beszélgetésben. – Nagyon sok a bent ragadt történelmi kompromisszum a két nagy nemzet, az angol és a francia között, ami az utóbbi időben nagyon érezhetővé vált. Kanada nagyon érdekes, sokszínű és gyakran emiatt nehezen értelmezhető ország.

Milyen várakozásokkal tekint Kanada a pápalátogatás elé? Milyen országba érkezik Ferenc pápa? Melyek a helyi egyház pozitív eredményei, és mely kihívásokkal néz szembe? Továbbá milyen az őslakosok helyzete a jelenlegi kanadai társadalomban? – ezekről a témákról kérdezték a torontói magyar lelkipásztort.

Ferenc pápa július 24. és 30. között tesz apostoli látogatást az észak-amerikai országban. Felkeresi Edmontont, Québecet és Iqualitot. Elsődleges célja a találkozás az őslakos népek képviselőivel, hogy elősegítse a korábbi sebek gyógyulását és a kiengesztelődést.

A Forrai Tamással készített interjú ITT hallgatható meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Lambert Attila (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria