Keresztelő Szent János-ereklyét azonosítottak Firenzében

Kitekintő – 2021. június 26., szombat | 19:14

Június 24-én első alkalommal állították ki a firenzei dómban azt a Keresztelő Szent János-ereklyét, amelynek eredetiségét a közelmúltban sikerült igazolni.

Az ereklye, egy nyakcsont darab, a történelem évszázadai során hosszú utat járt be: a 14. században VI. János bizánci császár tulajdonában volt, majd firenzei nemesi családok tulajdonába, végül pedig a firenzei Szent János-keresztelőkápolnába került több csontereklyével együtt.

Giuseppe Betori bíboros, firenzei érsek kezdeményezte az ereklyecsont tudományos kivizsgálását és restaurálását. A hosszas és alapos tanulmányozást követően lehetővé vált a csont sikeres beazonosítása, és bizonyosságot nyert, hogy az Keresztelő Jánosé. Az ereklyén több erre vonatkozó utalás is található: a csonton fekete tintával, görög betűkkel olvashatók a szent nevének kezdőbetűi, valamint egy ógörög nyelven írt apróbetűs felirat is látható.

A hihetetlennek mondható felfedezés Alessandro Bicchi állandó diakónusnak, a firenzei székesegyház szakrális művészetért felelős egyházmegyei igazgatóhelyettesének köszönhető, aki évek óta áthatóan tanulmányozza a dómban fellelhető ereklyéket. „Azzal, hogy tiszteljük a szentek ereklyéit, azaz testük egyes részeit, megmaradt darabjait, arra is emlékezünk, hogy a relikviák az emberi törékenység ellenére a Krisztushoz való tartozás erejéről és szépségéről tanúskodnak. Az ereklye lehetővé teszi a hívő ember számára, hogy kapcsolatba lépjen a tisztelt szenttel, ugyanis a szentség rejtélyes ereje érzékelhetővé válik az ereklyét szemlélve” – magyarázta Alessandro Bicchi.

A június 24-i ünnepélyes kiállítást követően az ereklyét a firenzei dómban őrzik majd egy 19. századi adományként számon tartott ereklyetartóban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria