Keresztény család tagjaira lőttek rá muszlim szomszédaik Pakisztánban

Kitekintő – 2020. június 15., hétfő | 11:46

„Muszlim szomszédaink 24 órát adtak, hogy elhagyjuk az otthonunkat. Miközben fenyegettek, hívtam a rendőrséget, ám mielőtt kiértek volna, elkezdtek verni. Aztán pisztolyt fogtak, tüzet nyitottak rám és a családomra. Amikor meghallották a rendőröket, elmenekültek” – idézi fel az elmúlt napok erőszakos cselekményeit a keresztény Nadeem Joseph Pesavarból.

„Két golyó fúródott a gyomromba. Az anyósom épp ekkor jött ki a házból, őt vállon lőtték” – mondta Joseph.

Nadeem Joseph családja egy hónapja vásárolta meg a házat a pakisztáni Hajber-Pahtunhva tartomány székhelyén, május utolsó hetében költöztek be. „Amint berendezkedtünk, muszlim szomszédaink a vallásunkról kérdezősködtek, majd amikor megtudták, hogy keresztények vagyunk, fenyegetni kezdtek, hogy menjünk el. Azt hangoztatták, ez a környék a muszlimoké, keresztények és zsidók itt nem lakhatnak, és nem vehetnek házat.” Joseph hozzátette: „Elkezdték megnehezíteni az életünket. Egyik nap enyvet öntöttek a kapu zárjába, a gyerekeimet pedig többször is megfenyegették.”

A család félelemben él. A férfi azt mondta: „Még nem fizettem ki a ház teljes árát. Előbb rendőri segítséget kérek, hogy biztosítsák a családom védelmét. Azok, akik megtámadtak minket, bűnözők és drogkereskedők.”

A rendőrség kiadta az elsődleges nyomozati jelentést a támadókról, Salman Khanról és fiairól.

Qaisar Feroz kapucinus szerzetes, a Pakisztáni Katolikus Püspöki Konferencia Kommunikációs Bizottságának elnöke is elítélte a támadást. „Ez az incidens rávilágít a diszkriminációra, az intoleranciára és a békés egymás mellett élés hiányára. Jelenlegi kormányunk jó kezdeményezéseket indított a társadalmi és vallási béke előmozdításáért és megerősítéséért, de még így is rengeteg a dolgunk” – nyilatkozta a Fides hírügynökségnek. „A diszkrimináció és a más vallású emberek gyűlölete a fundamentalisták gondolkodásmódját jellemzi – tette hozzá. – Mindannyiunk feladata, hogy megküzdjünk ezzel a mentalitással.”

Khalid Shahzad emberi jogi és békeaktivista a következőt mondta a Fides hírügynökségnek: „Mindig szomorúsággal tölt el, mikor a keresztény polgárokat hátrányos megkülönböztetés éri a vallásuk miatt. Néhány fanatikus, fundamentalista gondolkodású muszlim azt szeretné, ha a keresztények csak alantasabb munkát végezhetnének, mint az utcaseprés és a csatornatisztítás. Ez a hozzáállás jellemzi azokat a munkahelyeket és intézményeket, ahol külön helyen tartják a felszerelést a muszlim és a nem muszlim embereknek, vagy ahol külön helyiségek vannak a muszlimoknak és a nem muszlimoknak. Ez vallási szegregáció.”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: a fajszálábádi Szent Tamás katolikus templom (Saint Thomas Catholic Church) Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria