Két francia városban erőszakos módon akartak megakadályozni életvédelmi előadásokat

Kitekintő – 2020. február 11., kedd | 14:05

A bioetikai kérdésekkel foglalkozó Alliance Vita egyesület videokonferenciái ellen elkövetett vandalizmust jelentettek Bretagne két településéről, Brest és Rennes nagyvárosokból. Január 26-án, vasárnap a bresti Szent Lukács missziós központot megrongálták.

A falakra gyalázó feliratokat („Jézus mesterséges megtermékenyítésből született!”) és halálos fenyegetést („I hope you die”) firkáltak, az ajtókat fáradt olajjal öntötték le. Az épület egyik termében másnap, január 27-én az életvédő mozgalom, az Alliance Vita szervezésében videokonferenciát tartottak volna bioetikai problémákról.

„Az előző alkalmat január 20-án mintegy hatvan fő zavarta meg. Az Alliance Vita egyesületnek a nyugalom visszaállítása érdekében ki kellett hívnia a rendőrséget” – mondta Laurent Dognin a quimper-léoni egyházmegye püspöke, aki hivatalos bejelentést tett, s néhány napra bezáratta a központot, „arra az időre, míg az okozott kár nyomait eltávolítják, illetve megjavítják”. Az egyházmegye a következőt jelentette ki kommünikéjében: „Mélyen megdöbbent bennünket a tény, hogy az a hely került célkeresztbe, amely a helyi fiataloknak, akár hívők, akár nem, teret biztosít. Nap mint nap sokan jönnek ide szórakozni, imádkozni, tanulni.”

Az összejövetel, amelynek Brest városán belül másik színteret találtak, minden nehézség nélkül zajlott le. A találkozó része az Alliance Vita által kínált szabadegyetemi konferenciasorozatnak (Université de la vie, magyarul: Az élet egyeteme). „Sajnálatos, hogy ez történt, mivel az egyesület rendkívül kompetens szakértőket kér fel. Nem maradnak az ideológia talaján” – tette hozzá Dognin. A püspök nem emlékszik arra, hogy ilyen léptékű rosszindulatú cselekmény történt volna egyházmegyéjében.

„Érzékelhető, hogy az emberek egy ideje ingerültek. Állandó feszültség telepedett meg társadalmunkban. Egész egyszerűen mi csak olyan helyszínt szeretnénk felkínálni, ahol békés és kiegyensúlyozott vita folyik” – jegyezte meg Lucille Roucher, a Szent Lukács Misszió igazgatója.

Január 13-án Rennes-ben egy másik videokonferenciát kellett törölni, mivel az Egyesületek Székháza auditóriumában százfőnyi feminista és LMBT-aktivista jelent meg. A rendőrség közbelépésére volt szükség a hely kiürítéséhez. A központ fenntartója inkább felmondta az Alliance Vita egyesülettel kötött bérbeadási szerződést, miután a prefektúráról azt a felvilágosítást kapták, hogy január 20-án és 27-én újabb akciók várhatók. Az életvédő társaság itt is előadás-sorozatot kívánt szervezni.

2019 szeptemberében több, a mesterséges megtermékenyítés (francia mozaikszóval PMA) vitatémájával kapcsolatos egyházellenes falfirka jelent meg a rennes-i, a doli és a saint-malói egyházmegyék közösségi házainak falain.

2019 ősze óta a francia törvényhozás előtt zajlik a vita, melynek tétje a jelenleg hatályos törvény módosítása. A törvényjavaslat 35 paragrafust tartalmaz, amelyre a képviselőházban több mint 2500 módosító javaslat érkezett. Miután 2019. október 15-én a kétkamarás parlament alsóháza elfogadta a törvénymódosítást, jelenleg a szenátus foglalkozik a dossziéval. Pierre d’Ornellas, a francia püspöki karban a bioetikai kérdésekkel megbízott csoport elnöke 2020. január 27-én nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, Edouard Philippe-nek e súlyos kérdésben.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás: Kaposvári Egyházmegye/La Croix

Fotó: La Croix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria