Kettős ünnep Varsóban: Stefan Wyszyński bíborost és Elżbieta Róża Czacka nővért is boldoggá avatják

Kitekintő – 2021. augusztus 19., csütörtök | 16:35

Szeptember 12-én – a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pápai záró szentmiséjével egy időben – boldoggá avatják a lengyel fővárosban Isten Szolgája Stefan Wyszyński bíborost, prímást és Elżbieta Róża Czacka ferences szerzetesnővért. A szertartást a varsói Isteni Gondviselés-kegytemplomban tartják, ahol a főpásztor földi maradványai is nyugszanak.

Wyszyński bíboros negyven évvel ezelőtt halt meg, 1981. május 28-án. Lengyelország kezdettől fogva a nemzet szentjének és a haza atyjának tartja, aki mindenféle ellenségtől, így az ateista nácizmustól és az istentelen kommunizmustól egyaránt védelmezte egyházát és hazáját. Bölcsen, de mindvégig határozottan és következetesen állt a rábízott lelkek mellett. E szolgálata, a lengyel egyház és a lengyel nemzet védelme miatt 1953 és 1956 között börtönbe került, ahol kínzásokat és más fizikai bántalmazásokat kellett elviselnie. Karol Wojtyła krakkói érsekként, majd Róma püspökeként, II. János Pál pápaként is a prímás nagy tisztelője volt: megválasztásakor a „régi fiúi szeretettel” ölelte meg az elé térdelő főpásztort.

Halála után nem sokkal kezdődött el a boldoggáavatási eljárás, melynek végén, 2017. december 19-én Ferenc pápa elismerte Stefan Wyszyński bíboros, prímás hősies erényeit, majd egy további dekrétum elismerte a közbenjárásának tulajdonított csodát: egy pajzsmirigyrákban szenvedő és hozzá fohászkodó fiatal nő meggyógyulását.

Ugyanezen a napon Wyszyński bíborossal együtt boldoggá avatják az 1876-ban született és 1961-ben elhunyt Elżbieta Róża Czacka szerzetesnővért, a Keresztről Nevezett Ferences Szolgáló Nővérek kongregáció alapítóját, akit a látássérültek apostolaként említenek, hiszen a rend tagjai a vakok és gyengénlátók szolgálatára szentelik magukat.

*

A szeptember 12-i boldoggáavatási szertartással kapcsolatban a Lengyel Püspöki Konferencia illetékes szervezőbizottsága közleményt adott ki, mely szabályozza az ünnepen való részvétel lehetőségét. A lengyel püspöki kar honlapján olvasható nyilatkozat emlékeztet arra, hogy a Covid-19-járvány jelenleg szigorú egészségügyi korlátozásokat tesz szükségessé, ezért csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek számára teszik lehetővé az ünnepségen való részvételt. A résztvevők számát korlátozták, alkalmazkodva a varsói Isteni Gondviselés-kegytemplom nagyjából tízezer fős befogadóképességéhez. A szertartáson az egyes egyházmegyéket és egyházi intézményeket küldöttek képviselik.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a regisztráció befejeződött, kiosztották a belépőkártyákat a híveknek. Külön kérik, hogy a hivatalos kereten túl – a szervezőkkel való konzultáció nélkül – az egyházmegyékben ne szervezzenek spontán egyházközségi csoportokat. A püspökök inkább arra kérik a híveket, hogy az „imádság révén teremtsenek maguk között lelki egységet, és így készüljenek az ünnepre, melyet a televíziók, rádiók, az internetes fórumok egyenesben közvetítenek”.

A közlemény ismerteti a boldoggá avatás lelki programját is: szeptember 12-én, vasárnap reggel 9 órától fogadja a varsói Isteni Gondviselés-kegytemplom a belépési engedéllyel rendelkező híveket. Fél tizenegykor kezdődik a lelki felkészülés és a ráhangolódás. Délben Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyei Kongregációjának prefektusa, pápai legátus mutatja be a szentmisét a lengyel, illetve vendég püspökök koncelebrálásával, melynek keretében ünnepélyesen kihirdetik, hogy Stefan Wyszyński bíborost, prímást a boldogok sorába iktatják.

A közlemény végül arra emlékezteti a részvevőket, hogy nagy felelősséggel tartsák be a higiéniai és egészségügyi előírásokat.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria