Kiengesztelődés, béke és szeretetközösség – Roger testvérről halálának évfordulóján

Kitekintő – 2017. augusztus 19., szombat | 16:45

Tizenkét évvel ezelőtt, 2005. augusztus 16-án gyilkolta meg egy megbomlott elméjű nő Roger Schütz testvért a vesperás imádkozása alatt. A Taizéi ökumenikus közösség alapítójára Charles Eugène testvér, egyik társa emlékezett a Vatikáni Rádióban adott interjúban.

„Úgy találtam meg valódi keresztény identitásomat, hogy kiengeszteltem magamban eredeti hitemet a katolikus hit misztériumával, anélkül, hogy megtörtem volna a szeretetközösséget egyikkel is.” Ezek Roger testvér szavai, amelyek összegzik örökségét. Életét a keresztények, a protestánsok és a katolikusok közötti kiengesztelődésnek szentelte. 1940-ben alapította meg ökumenikus monasztikus közösségét, amely nemcsak az imára, hanem elsősorban a befogadásra hív. Amikor megkezdődött a II. világháború, úgy érezte, arra kapott meghívást, hogy segítse a konfliktustól sújtott embereket. Ezt pedig éppen egy kis faluban, Taizében tette, ahol mély hatást tett rá egy idős helyi asszony könyörgése, hogy maradjon ott a közeli dombon.

Ott kezdődött el az a spirituális út, amelyen a közösség jár. Jelenleg közel száz tagja van különböző keresztény felekezetekből és harminc különböző országból. Taizé rengeteg fiatalt magához vonzó központtá vált. Roger testvér nagyon szeretett velük találkozni és meghallgatni őket – mondta Charles Eugène testvér.

„Úgy gondolom, életében a legfontosabb szavak a kiengesztelődés, a béke és a szeretetközösség voltak. Alapvető üzenete a következő: ha Isten szeretet, a keresztényeknek tanúságot kellene, kell tenniük a szeretetközösségről, a kiengesztelődésről – és nem a megosztottságról. Roger testvér folyamatosan arra hívott, hogy éljük meg a kiengesztelődést, és tegyünk róla tanúságot ebben az időnként nagyon nehéz világban.”

Augusztus 16-án Roger testvérre emlékeztek Taizében

„Az volt a meggyőződése, hogy alapvetően fontos meghallgatni a fiatalokat, és elő kell segíteni, hogy hangjukat meghallja az Egyház és a társadalom is. Időnként azt mondta, hogy serdülő korában szerette volna jobban kifejezésre juttatni véleményét, és szerette volna, ha meghallgatják. Abban a korszakban nagyon kevéssé vették komolyan az újabb nemzedékeket. Ezért azt gondolta: most, ha idősebbekké válunk, olyan emberré kell válnunk, akik meghallgatják a fiatalokat” – osztotta meg emlékeit Charles Eugène testvér.

Az ökumenikus közösségben „ma is nagyon fontos Roger testvér elképzelése, hogy ne váljunk olyan spirituális mesterekké, akik azt mondják a fiataloknak, hogy így és csakis így kell cselekedned, hanem elsősorban a meghallgatás embereivé kell válnunk. Mindenkinek magának kell megtalálnia saját útját, de ebben segíthet a meghallgatás.”

A közösség jelenlegi szerepéről Charles Eugène testvér így fogalmazott: „fontos kitartani az imában és a befogadásban, és ezt a szellemiséget ki kell terjeszteni a menekültekre is”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria