Kínáról és a keleti fegyveres konfliktusokról tárgyalt az amerikai külügyminiszter a Vatikánban

Kitekintő – 2020. október 1., csütörtök | 20:03

Pietro Parolin bíboros és Paul Richard Gallagher érsek október 1-jén fogadta a Vatikánban Mike Pompeo amerikai külügyminisztert. A megbeszélések fő témája a Szentszék és Kína által két éve aláírt ideiglenes megállapodás volt, illetve a Kaukázus, a Közel-Kelet és a Földközi-tenger környékét sújtó fegyveres konfliktusok.

Tiszteletteljes és szívélyes légkörben zajlott a háromnegyed órás külügyi tárgyalás az Amerikai Egyesült Államok és a Szentszék között csütörtökön délben a Vatikánban. A szentszéki szóvivő újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a felek meghallgatták egymás álláspontját a Kínai Népköztársasággal való kapcsolatokról. Emellett a háborús és válságövezetekről volt szó, különös tekintettel a Kaukázusra, a Közel-Keletre és a Földközi-térség keleti részére.

Mint ismeretes, az elmúlt hetekben az amerikai külügyminiszter bírálta a Szentszéket a két éve Kínával kötött ideiglenes megállapodás miatt, ami nagy médiavisszhangot váltott ki. A Szentszék – amint azt Parolin bíboros ismételten leszögezte – meg kívánja újítani az ideiglenes megállapodást, mely tisztán lelkipásztori jellegű, és csupán azt a célt szolgálja, hogy a kínai püspökök teljes szeretetközösségben legyenek Péter utódával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria