Kirill pátriárka rendelkezése nyomán megnyílnak a moszkvai ortodox templomok

Kitekintő – 2020. június 8., hétfő | 16:54

Június 6-án, szombaton ismét megnyitják kapuikat a moszkvai ortodox templomok a hívek előtt, hogy a papsággal együtt részt vehessenek az isteni liturgia ünneplésében – adta hírül az Interfax orosz hírügynökség június 3-án. A rendelkezés részletesen közli az orosz főváros középületeire vonatkozó egészségügyi normáknak megfelelő részvételi feltételeket.

Szentháromság vasárnapja vigíliájától a hívek újra részt vehetnek a liturgiákon a moszkvai templomokban. Már június 2-án, kedden megnyitották az orosz főváros Megváltó Krisztus-székesegyházát. A döntést a moszkvai patriarkátus egyeztette Moszkva főpolgármesterével és Oroszország egészségügyi miniszterével. Ennek értelmében az orosz ortodox egyház betartja a középületek látogatására vonatkozó állami előírásokat, elsősorban a szociális távolságtartás követelményét.

Moszkva ortodox templomait Kirill pátriárka – az egészségügyi miniszter javaslatára – április 13-án záratta be a fokozódó járványveszély miatt. A koronavírus-járvány terjedésének kezdeti szakaszában azonban nem ügyeltek kellőképpen sem állami, sem egyházi szinten a fertőzésveszélyre, mely főként az ortodox kolostorokban vezetett sok halálos kimenetelű megbetegedéshez.

Minthogy sok templomban figyelmen kívül hagyták az országban elrendelt korlátozásokat, Kirill pártriárka április végén nyílt levélben fordult az orosz papsághoz és a kolostori elöljárókhoz, hogy szigorúan tartsák be az előírásokat. A moszkvai patriarkátus a későbbiekben újabb rendelettel próbált a papság segítségére sietni.

A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház a világ legmagasabb ortodox temploma. A Moszkva folyó partján, a Kreml tőszomszédságában álló templom annak állít emléket, hogy miután Napóleon katonái 1812. december 25-én elhagyták az orosz fővárost, I. Sándor cár nyilvános fogadalmat tett, hogy katedrálist épít, a Megváltó Krisztusnak szentelve: „Így fejezzük ki hálánkat az Isteni Gondviselésnek, mely megmentette Oroszországot attól a balsorstól, mely beárnyékolta őt.” 1883-ban, III. Sándor orosz cár koronázásának napján szentelték fel a templomot.

1931. december 5-én Sztálin utasítására felrobbantották az épületet. A szovjet rendszer bukásával, 1990 februárjában az orosz ortodox egyház engedélyt kapott a Megváltó Krisztus-székesegyház újjáépítésére. A templomot Jézus megdicsőülésének napján, 2000. augusztus 19-én szentelték fel. Az épület alatt található teremben avatták szentté 2000-ben az utolsó orosz cárt és családját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria