Kolumbia patrónájának képe a Vatikáni Kertekben

Kitekintő – 2021. július 17., szombat | 14:47

Giuseppe Bertello bíboros, a Vatikánvárosi Állam kormányzóságának elnöke jelenlétében július 9-én a Vatikáni Kertekben megáldották Kolumbia patrónája, a Chiquinquirái Miasszonyunk mozaikképét.

A szertartáson részt vett Jorge Mario Eastman Robledo, Kolumbia szentszéki nagykövete.

A kezdeményezést támogatták a kolumbiai San Luis Bertrán provincia domonkos szerzetesei is, így fogalmaztak: „Egy jel, amely arra szólít, hogy szeretetközösségben munkálkodjunk a jólétért és a társadalmi igazságosságért, amelyre Kolumbiának olyan nagy szüksége van.”

A mozaikkép elhelyezésére és megáldására annak alkamából került sor, hogy a dél-amerikai ország ezekben a napokban ünnepli Kolumbia patrónája megkoronázásának századik évfordulóját. Szűz Máriát Latin-Amerikában sok helyen a Chiquinquirái Rózsafüzér Szűzanyja néven tisztelik. A név ahhoz a kegyképhez fűződik, amelyet a Chiquinquirái Rózsafüzér Szűzanyja bazilika őriz. A kegykép, amelyet Alonso de Narváez festett pamutvászonra a bennszülött indiánok hagyományos technikájával 1560 és 1562 között, a kolumbiai keresztény vallási művészet egyik legősibb tanúbizonysága.

A kegyképet 1563-ban helyezték el Chiquinquirá kápolnájában. Néhány év múlva az épület és a festmény is erősen megrongálódott, majd 1586. december 26-án következett be a „Megújulás”-nak nevezett csodás esemény: egy egyszerű asszony, akit a hagyomány María Ramosnak nevez, másik két személlyel együtt tanúja volt, hogy a vászonfestmény színei minden emberi beavatkozás nélkül megújultak és visszatért eredeti ragyogásuk. A csoda híre hamar elterjedt az egész környéken. Egy új kápolnát építettek, amely hamar zarándokhellyé vált.

1829-ben VII. Piusz pápa hirdette ki a Chiquinquirái Miasszonyunkat Kolumbia patrónájának, 1919-ben került sor a kegykép kanonikus megkoronázására. Szent VI. Pál 1968-ban, Szent II. János Pál 1986-ban kereste fel a latin-amerikai országot. Ferenc pápa 2017-ben járt Kolumbiában, és a nemzetet a Chiquinquirái Szűzanya oltalmába ajánlotta.

*

A Chiquinquirái Miasszonyunkat ábrázoló mozaikkép mellett megtalálható a Vatikáni Kertekben a Fatimai Szűzanya, a Lourdes-i Miasszonyunk, a Guadalupei Szűzanya ábrázolása, de látható Ecuador patrónája, a Quinche-i Szűzanya, Brazília patrónája, az Aparecidai Szűzanya, Argentína patrónája, a Lujáni Szűz Mária és Chile patrónája, a Kármelhegyi Miasszonyunk képe is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria