Koronavírus-fertőzés egy amerikai papi otthonban

Kitekintő – 2020. április 27., hétfő | 9:01

Egy Missouri államban található papi otthon több lakója koronavírus-fertőzött. Az érintett nyugdíjas papok kórházba kerültek, de orvosi szakvélemény szerint állapotuk nem súlyos, így rövidesen visszatérhetnek a Saint Louis-i Regina Cleri otthonba.

A Saint Louis-i egyházmegye április 20-án bejelentette, hogy a Regina Cleri papi idősotthon harminc lakója közül kilencen vírusfertőzöttek. Az idősotthon Saint Louis külvárosában, Shrewsburyben található. Az első esetet április 18-án diagnosztizálták, azóta két lakó is kórházi ápolásra szorul, de állapotuk nem nagyon súlyos.

Bill Kempf, a közeli Szent József-plébánia papja aggodalmának adott hangot a hír hallatán; felhívta a figyelmet a koronavírus veszélyére és arra, hogy sokan a betegség hordozói lehetnek anélkül, hogy tudnának róla. „Most hallottam a hírt az érsekség közleményéből, azt a hírt, (...) hogy a Regina Cleri papi otthonunk egy lakója vírustesztje pozitív” – mondta április 18-i nyilatkozatában. Arról is beszélt, hogy minden ilyen otthonban a gondozók nagyon nagy figyelemmel igyekeztek a fertőzés bármilyen lehetőségét elkerülni, és megóvni a lakókat, akik koruk miatt mindannyian a kiemelten veszélyeztetettek közé tartoznak.

Köztudott, hogy a COVID-19 kifejezetten veszélyezteti az időseket és azokat, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek. Az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak 80 százaléka 65 évnél idősebb volt.

A Saint Louis-i érsekség által kiadott Saint Louis Review szerint a papi otthon további óvintézkedéseket vezetett be, hogy a vírus ne terjedhessen ápoltjaik körében. Ennek értelmében az otthon lakóit nem lehet látogatni, és szigorították a fertőtlenítési eljárásokat; kötelező a védőruha, szájmaszk viselete és a nagyon gyakori, fertőtlenítőszerrel való kézmosás – ehhez minden eszközt biztosítanak. A lakók egészségi állapotára folyamatosan és fokozottan figyelnek.

A helyi hatóságok és az egyházmegye vezetése szoros kapcsolatot tart fenn az egészség- és járványügyi hatóságokkal annak érdekében, hogy megóvják a nyugdíjas papok egészségét és szigorúan betartsák az előírásokat – adta hírül az érsekség sajtóközleménye.

Fordította és szerkesztette: Bodó Márta

Forrás és fotó: Catholic News Agency; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria