Közel 300 tömeges erőszakos cselekményt követtek el idén a keresztények ellen Indiában

Kitekintő – 2021. október 28., csütörtök | 14:44

Az indiai keresztények ellen elkövetett erőszak botrányos, és egyértelműen sérti az alkotmányt, ezért meg kell állítani – hangoztatják az indiai papok, hívek és jogvédők, miután nyilvánosságra került a keresztény csoportok jelentése, mely több mint 300 erőszakos eseményről számol be 2021-ben.

A dokumentumot számos civil szervezet állította össze, mint például a United Against Hate (Együtt a gyűlölet ellen), az Association for Protection of Civil Rights (Polgári Jogvédő Szervezet), illetve az Egyesült Keresztény Fórum.

„Ami az indiai keresztényekkel történik, abban nincs semmi újdonság. Ilyen események ijesztő rendszerességgel történnek több mint húsz éve, mióta a Bháratíja Dzsanatá Párt (Indiai Néppárt) van hatalmon” – mondta Cedric Prakash jezsuita atya, hittudós és író, az emberi jogok védelmezője.

„2014 óta a »hindutva« ideológia (mely a hindu nacionalizmusra épül) követői egyre erőszakosabb propagandát hirdetnek a vallási kisebbségek, például a keresztények és a muszlimok ellen, szinte következmények nélkül – magyarázta Prakash atya. – Még a leghajthatatlanabb hindu vezetők is a mentességük mögé bújnak, azt hangoztatva, hogy ők vezetőkként érinthetetlenek. A támadások és a fenyegetések száma megugrott.

Ez alkotmányellenes, demokráciaellenes és szétszakítja a pluralista ország szövetét. Az indiai népnek véget kell vetnie ennek az erőszaknak, mielőtt túl késő lenne.”

A Keresztények támadás alatt című jelentés szerint, melyet október 21-én adtak ki, a legtöbb támadás az észak-indiai államokban történt, például Uttar Pradesben, Uttarakhandban, Harijánában és Delhiben.

„A félelem és gyanakvás, hogy a keresztények áttérítenek hindukat, teljesen alaptalan. Huszonegy államban volt példa brutális támadásokra. A legtöbb északon történt, közülük 288 tömeges erőszakos cselekmény. A helyzet kétségbeejtő, kérdések merülnek fel a National Human Rights Commission (Nemzeti Emberi Jogok Bizottsága) szerepéről, a Belügyminisztériumról és a kudarcaikról” – mondta A. C. Michael katolikus vezető, a Commission for Minorities in Delhi (Delhi Kisebbségekért Tanács) és az Egyesült Keresztény Fórum nemzeti koordinátora. A rendőrségre több mint ötven panasz érkezett, de eredmény nélkül, írják. A nyomozás feltárta, hogy az erőszak legtöbb áldozata a dalitokhoz és a törzsi közösségekhez tartozik. A támadók hindu nacionalista csoportok tagjai, akik azt hangoztatják, hogy a keresztények pénzzel és más segítséggel lekenyerezve térítik a hindukat.

A keresztények minden vádat tagadnak, ahogyan a jelentés összeállításában részt vevő protestáns szervezet, a Unity in Christ (Egység Krisztusban) vezetője, Minakshi Singh rá is mutat: „ez egyáltalán nem igaz, a keresztények aránya az utóbbi években nem változott jelentősen, sőt, számuk egyre csökken”.

Ajaya Kumar Singh katolikus pap, ügyvéd, jogvédő a Fides hírügynökségnek elmondta: „A vallásszabadság alapvető emberi jog. A lelkiismereten alapuló jogok sarokköve.

A hindutva csoportok több mint egy évszázada vádolják a keresztényeket erőszakos térítéssel minden bizonyíték nélkül. Ez csupán propaganda, és ürügy az erőszakra.

Mindenkinek joga van megválasztani a hitét. A vallásszabadság igazi bizonyítéka az áttérés joga.”

„Néhány faluban templomokat romboltak le, papokat vertek meg. A hívek gyülekezetét erőszakos tömegek zavarták meg, és sok keresztény került kórházba.

A rendőrséget is azzal vádolják, hogy a hívőket fenyegetik, rendőrőrsökre rángatják őket, és vasárnap razziáznak, ima közben”

– kommentálta az atya a jelentést.

„Muszáj független nyomozások segítségével fényt derítenünk az igazságra. Senkinek sem szabad bocsánatot kérnie vagy megszégyenülnie azért, mert megtért. Hálásak vagyunk, hogy civil szervezetek is csatlakoztak az emberi jogokért való küzdelmünkhöz” – mondta Singh atya.

Nemrégiben egy harminc aktivistából álló csoport, melynek tagjai a Visva Hindu Parisádhoz (Hinduk Tanácsa) és a Badzsrang Dalhoz (Erősek Pártja) tartoztak, rákényszerítettek egy Madhja Prades állambeli katolikus iskolát, hogy állítsanak szobrot az indiai tudásistennőnek, Szaraszvatinak kampuszukon. Madhja Prades államban, melyet a hindu nacionalista párt irányít, sok erőszakos cselekményre volt példa, melynek áldozatai közt voltak keresztény hívek, szerzetesnővérek és papok.

A 2011-es népszámlálás szerint India 1,3 milliárd főnyi lakosságából 966 millióan gyakorolják a hindu, 172 millióan az iszlám, 29 millióan a keresztény vallást.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria