Közel hetven év után visszatértek a görögkatolikusok a dalmáciai Vrlikába

Kitekintő – 2021. június 15., kedd | 12:41

Vrlika városka Horvátországban, Split-Dalmácia megyében, a Dalmát Zagora tájegységben fekszik. Az utolsó vrlikai görögkatolikus 1952-ben hunyt el, a közösség 1843-ban épült temploma pedig 1971-ben elpusztult. 2021. május 29-én emlékhelyet és úti ikont avattak a horvát kisvárosban korábban virágzó görögkatolikus közösség tiszteletére.

1834-ben mintegy száz helyi ortodox csatlakozott a katolikus egyházhoz, ekkor alakult a vrlikai Szentháromság görögkatolikus egyházközség, templomuk 1843-ban épült. 1970 szeptemberében az épület egy földrengés során súlyosan megrongálódott, a tető beomlott; 1971 februárjában dinamittal robbantották fel. Egészen addig a Rózsafüzér királynője tiszteletére szentelt római katolikus plébániatemplom, illetve a Szent Miklós ortodox templom mellett a városnak volt görögkatolikus temploma is. A parókia a križevci (kőrösi) egyházmegye része volt. A 20. században a kivándorlás miatt csökkent a parókusok száma; 1952 óta nem él görögkatolikus a városban.

Több évtizedes kihagyás után tartották meg idén május 29-én Vrlikán a Szentháromság ünnepét, amelyet a város és a križevci egyházmegye együtt szervezett.

Az esemény ünnepi előadásokkal kezdődött a városházán.

Beszédet mondott Milan Stipić kőrösi görögkatolikus püspök; Vrlika polgármestere, Jure Plazonić, valamint az ünneplés kezdeményezője, Ivo Mišur.

Az előadások után Vrlika polgármestere átadta a főpásztornak a Szentháromság-templom bekeretezett fényképét, és egy helyi tradicionális Vrlika-kalapot, ami derűvel átszőtt meglepetésként érte a püspököt.

A program a Rózsafüzér királynője római katolikus templomban folytatódott, ahol Milan Stipić püspök liturgiát végzett, ezzel ő lett a harmadik görögkatolikus püspök, aki Vrlikára látogatott.

A lebontott Szentháromság-templom közelében végzett liturgia után megáldották az újonnan épült emlékhelyet. Az építkezést Ivo Mišur mérnök kezdeményezte, aki 3D-s modellt is készített, amely alapján az emlékhely épült.

Az ünnepségen részt vettek Split, Šibenik és Zadar görögkatolikus hívei, valamint más vendégek és helyi lakosok. Hosszú idő után először így újra van a görögkatolikusoknak saját szeglete Vrlikán.

Az úti ikonról a közeli Kricke leendő kolostorának szerzetesei gondoskodnak majd. A križevci egyházmegye tervei szerint a jövőben Szentháromság ünnepén minden évben lesz görögkatolikus liturgia Vrlikán.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Ivo Mišur

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria