Közösen nyújt segítséget Amazóniának a Szentszék és az Egyesült Arab Emírségek

Kitekintő – 2020. június 26., péntek | 18:16

Több mint 50 tonna orvosi felszerelést küldenek Peruba Abu-Dzabiból, az Egyesült Arab Emírségek fővárosából. A kezdeményezés a Szentszék és a közel-keleti állam nevelési-oktatási szervezetei együttműködésének eredményeként jött létre.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett légi korlátozások ellenére a szolidaritás új útja nyílt meg: június 25-én, csütörtökön repülőgép indult Abu-Dzabiból Peru fővárosába, fedélzetén 50 tonna humanitárius segéllyel. Limából földi úton juttatják el a rakományt Iquitosba, az Amazonas folyó partján, az esőerdőben fekvő 400 ezer lakosú városba. A segély olyan hasznos eszközöket tartalmaz, amelyek a járvány terjedésének megfékezéséhez járulhatnak hozzá a pandémia globális központjává vált Dél-Amerikában. A maszkokat, kesztyűket, orvosi oxigént és alapélelmiszereket a helyi egyház osztja majd szét: egy részét egészségügyi és nevelési intézményekbe juttatják el, a fennmaradó részét pedig a területen élő családok kapják meg.

A kezdeményezésben részt vesz a Gravissimus Educationis Pápai Alapítvány, amely a vatikáni Katolikus Nevelésügyi Kongregáció részeként működik. Mohammed bin Zajed sejk, Abu-Dzabi koronahercege válaszolt Ferenc pápa felhívására, hogy járuljon hozzá a világ legszegényebb népeinek támogatásához egészségügyi felszerelések adományozásával. Az együttműködés harmonizál az emberi testvériségről szóló dokumentum irányvonalával, amelyet Abu-Dzabiban Ferenc pápa 2019. februári látogatásakor, a katolikus egyházfő és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja írt alá a világ békéje és az együttélés érdekében.

„Népek sokasága nemcsak a járvánnyal néz szembe, hanem a szegénységgel is, amelyet tovább súlyosbított a karantén – nyilatkozta Guy-Réal Thivierge prelátus, a Gravissimus Educationis Pápai Alapítvány főtitkára. – Ebben a helyzetben e népek elsődleges célja a túlélés. Ezért először az alapvető szükségleteiket kell biztosítanunk, mint az élelmiszerek és az egészségügyi felszerelések, majd a nevelési igényeiket is. Ez a megközelítés megnyitja az utat az átfogó nevelés felé.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Ferenc pápa és Mohammed Bin Zayed, Abu-Dzabi koronahercege