Közösség és család vagyunk – Az olasz püspöki konferencia elnöke videóüzenetben fordult a hívekhez

Kitekintő – 2020. május 16., szombat | 19:54

Május 18-tól újra mutatnak be nyilvános szentmisét az olaszországi templomokban. Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke videóüzenetben fordult a hívekhez, melyben örömének adott hangot e fontos hír kapcsán.

„Nem egyszerűen arról van szó, hogy újra kinyitnak a szent helyek, templomaink, amelyek egyébként mindig is nyitva maradtak. Inkább arról van szó, hogy ismét kifejezésre juttatjuk: közösség és család vagyunk – fogalmazott Gualtiero Bassetti bíboros. – Az Eucharisztia tesz bennünket közösséggé, családdá, mert mi, akik e kenyérből táplálkozunk, arra kaptunk meghívást, hogy egy test legyünk. Az Eucharisztiában megtapasztalhatjuk ezt a hatalmas erőt, amely a feltámadt Krisztustól, Lelkétől származik ahhoz, hogy folytatni tudjuk utunkat.”

Az olasz püspöki konferencia elnöke azt kéri, hogy amikor visszatérnek a szertartásokhoz, amelyeket a hívek részvételével mutathatunk be, a karantén idején szerzett tapasztalatok váljanak a szeretet és a mások iránti tisztelet formájává.

„A maszkviselés és az érintések korlátozása jelképesen úgy is értelmezhető, mint egy meghívás a tekintet erejének újra felfedezésére.

Nem válthatunk békecsókot és nem foghatjuk meg egymás kezét, de ezt távolról egy mosollyal, egy kedves tekintettel is kifejezhetjük, amelyek a béke, az öröm és a szeretet közlésének módjává válhatnak.”

Bassetti bíboros végül azt javasolja, hogy a templomokban az első nyilvános szentmisén énekeljék el a Te Deumot a hála jeleként.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria