Közzétették a francia katolikus egyházban történt szexuális visszaélésekről szóló jelentést

Kitekintő – 2021. október 8., péntek | 14:35

Lezárult a francia katolikus egyházban folytatott másfél éves vizsgálat, amely az elmúlt 70 évben történt szexuális visszaélésekkel kapcsolatos eseteket volt hivatott felderíteni. Az úgynevezett Sauvé-jelentést október 5-én, kedden adták át a francia püspöki konferencia és a francia szerzetesek és szerzetesnők konferenciája számára Párizsban.

Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatás végén a francia hívekhez szólva mélységes fájdalmának adott hangot a feltárt tények miatt, és kifejezte együttérzését az áldozatoknak az elszenvedett traumákért. „Ez a szégyenkezés ideje” – fogalmazott a pápa –, mert „Egyház túl sokáig képtelen volt aggódásának középpontjába az áldozatokat”.

A Sauvé-jelentés, amely nevét a független vizsgálóbizottság elnökéről, Jean-Marc Sauvé-ról kapta, drámai adatokat közöl a francia katolikus egyházban történt szexuális visszaélésekről 1950-től egészen 2020-ig. A jelentés szerint 216 ezer áldozatról van szó, a bűncselekményekben érintett egyházi személyek száma pedig 3000 körül van.

A Szentatya október 6-án, a szerdai általános kihallgatás előtt együtt imádkozott négy francia püspökkel. „Ez most az imádság, a megtérés és a bocsánatkérés, valamint a cselekvés időszaka azért, hogy ilyen esetek soha többé ne történhessenek meg” – nyilatkozta Emmanuel Gobilliard lyoni segédpüspök.

Ferenc pápa az elmúlt napokban ad limina látogatáson fogadta a francia püspöki kar tagjait, akiknek szintén kifejezte mélységes fájdalmát a jelentésben feltártak miatt. Matteo Bruni szentszéki szóvivő nyilatkozata szerint a pápa gondolatai azonnal az áldozatokra irányultak, akikkel mélyen együtt érez, és hálás bátorságukért, hogy képesek voltak elmondani a múltban történt eseményeket. A Szentatya az egész francia Egyházra szintén együttérzéssel tekint annak reményében, hogy a valóság tudatában képes lesz a megváltás útjára lépni.

A szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa imára hívta a jelenlévő híveket: „Uram, tied a dicsőség, mienk pedig a szégyen.” Hozzátettette: „Bátorítom a püspököket és a szerzetes-elöljárókat, hogy továbbra is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló tragédiák ne ismétlődhessenek meg. Kifejezem Franciaország papjainak közelségemet és atyai támogatásomat ebben a nehéz, de üdvös próbatételben, és kérem a francia katolikusokat, hogy vállalják felelősségüket annak érdekében, hogy az Egyház mindenki számára biztonságos otthon legyen.”

Federeico Lombardi jezsuita, a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány elnöke, a kiskorúak elleni szexuális visszaélésékről szóló 2019-es vatikáni csúcstalálkozó moderátora szerint az a tény, hogy a francia püspöki konferencia kezdeményezte a jelentés megvalósítását, és hogy a vizsgálati eredmények immár rendelkezésre állnak, egy újabb és nagyon fontos lépés a visszaélések elleni harcban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria