Közzétették a vatikáni pénzintézet 2020-as mérlegét

Kitekintő – 2021. június 14., hétfő | 13:51

Immár kilencedik éve publikálja a Vatikán pénzintézete (Istituto per le Opere di Religione – IOR) éves belső mérlegét, amelyet április 27-én fogadtak el. 2020. év végén az alaptőke nettó összege 645,9 millió euró volt. Az alapszabálynak megfelelően a dokumentumot a bíborosi bizottság elé terjesztették.

Az alapszabálynak megfelelően a dokumentumot a bíborosi bizottság elé terjesztették. Ebből kitűnik a pénzügyi adatok stabilitása és magas színvonala (az alaptőke és a likviditás szintjén), valamint a legszigorúbb nemzetközi normáknak való megfelelése. Ferenc pápa szándéka szerint a bíborosi bizottság jóváhagyta a nyereség elosztását. 75 százalékot a Szentatyának vagy egyéb intézményeknek juttatnak, míg a fennmaradó 25 százalékot az alaptőke növelésére fordítják, folyamatosan fejlesztve a pénzintézetet, illetve támogatva a katolikus egyház hosszú távú küldetését.

A 2020-as év nagy kihívást jelentett a globális gazdaságnak. A IOR továbbra is biztosította a minőségi pénzügyi szolgáltatásokat a Vatikánvárosi Államnak és az egész világon jelen lévő katolikus egyháznak. A pénzintézet ezen túlmenően teljes és folytonos elkötelezettséget vállalt arra, hogy valamennyi tevékenységével, saját és ügyfelei tőkebefektetésével és azok kezelésével hű marad a katolikus egyház elveihez és társadalmi tanításához.

A 2020-as év pénzügyi kulcsadatai a következők: 5 milliárd euró az ügyfelek által összegyűjtött összeg, amelyből 3,3 milliárd euró megtakarítás és értékpapír. 36,4 millió euró nettó hasznot könyveltek el, ami a kockázatalapú befektetési eljárás eredménye, melyet kintlévőségei kezelésére alkalmaznak – összhangban a katolikus etikával.

Az év végén rendelkezésre álló 645,9 millió eurós alaptőkét a bíborosi bizottság döntése értelmében osztják szét.

2020 folyamán az IOR tovább erősítette vezetői csoportját; IT-befektetéseket eszközölt, beleértve egy fejlesztő programot, amely a technológiai infrastruktúra rugalmas ellenállóképességét növeli, illetve csökkenti az informatikai kockázatokat.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria