Kurt Koch bíboros: Félő, hogy elhagyjuk a Szent(ség)et

Kitekintő – 2020. január 9., csütörtök | 19:31

Az augsburgi Mehr-imakonferencia záró szentmiséjén, január 6-án Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke óva intett attól, hogy elhagyjuk a Szent(ség)et. Az ökumenikus rendezvényt tizenkettedik alkalommal rendezték meg a bajorországi városban, az augsburgi Imádság Háza szervezésében.

A január 3-án kezdődött „Mehr” (magyarul „Többet!”) elnevezésű imakonferenciát Colors of Hope (A remény színei) mottóval rendezték meg Augsburgban, Johannes Hartl biblikus teológus, az augsburgi Imádság Háza alapítója vezetésével. A minden korosztály számára, keresztényeknek és keresőknek egyaránt meghirdetett eseménysorozat mintegy tizenkétezer résztvevőt vonzott: péntektől hétfőig előadásokra, koncertekre, dicsőítésre, különböző imádságos programokra várták az érdeklődőket.

A január 6-án bemutatott záró szentmisén – melyen Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök is jelen volt – Kurt Koch bíboros homíliájában kiemelte: korunkban, amikor az a veszély fenyeget, hogy egyre inkább elhagyjuk, elveszítjük a Szentséget – a kapcsolatot a Szenttel –, megújuló tiszteletre, hódolatra van szükség, ami valóban teret ad az Oltáriszentségnek. A szentségimádásban jelen lévő Szent(ség)et az ember „magával viszi” a hétköznapokba.

Az imádás fontos, életbevágóan. Ennek ellenére ma az Egyházban is sokak számára kellemetlenül régimódi, sőt egyenesen idegen szónak számít. Érthető, hiszen az imádás azt jelenti, hogy térdre ereszkedünk, amit a mai ember – tartása lévén – megaláztatásnak tart. A világban valóban nem szabad letérdelnünk senki előtt, Isten előtt azonban nagyon is, hiszen neki köszönhetjük, hogy tartásunk lehet. Isten imádása által éri el igazi nagyságát az ember – fogalmazott a német főpásztor.

Jézus Krisztus megjelenésének (epifánia, vagyis megjelenés) ünnepén elhangzott homíliájában a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke hangsúlyozta:

Ha az ember – az imádásnak köszönhetően – Isten jelenlétét és szeretetét sugározza kifelé, az új esztendő minden napján megvalósulhat az epifánia.

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria