Laudato si’ év – Teremtésvédelmi munkaterv segíti a latin-amerikai egyházak megújulását

Kitekintő – 2020. június 29., hétfő | 17:04

Ferenc pápa öt éve megjelent Laudato si’ enciklikájának tematikus évet szenteltnek világszerte, bőséges lehetőséget kínálva a pasztorális és evangelizációs megújulásra Latin-Amerikában – vallják egyházi vezetők is, akik szerint az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma által javasolt kezdeményezés segíthet az egyházak egész társadalomban végzett evangelizációs küldetésében.

„A Laudato si’ év mintákat, kezdeményezéseket, utakat ajánl az egyházi közösségeknek, hogy megvalósíthassák az enciklika célkitűzéseit – mondta a Fides hírügynökségnek Alirio Cáceres, a latin-amerikai Katolikus Karitász integrált ökológiáért felelős munkatársa. – Ezek által a szegények és a Föld segélyhívására válaszolnak. Ebben az összefüggésben a Laudato si’ apostoli buzdításnak szentelt év egyfajta munkaterv, melyet Ferenc pápa kínál minden egyházi szervezetnek, hogy megvalósítsák tanítói víziójának irányvonalait.”

A mexikói egyház Laudato Si’ év 2020–2021. Útmutatás az Egyháznak Mexikóban című dokumentumának első pontja így ír erről: „Idén lelkipásztori munkánkat ökológiai lelkiséggel kell végeznünk, amely az alapvető és nem csupán formális változások záloga, illetve segíthet a zöld ökológia helyett az integrált ökológiát célba venni.”

David Torres, a Mexikói Püspöki Konferencia teremtett világ átfogó védelméért felelős titkára elmondta, hogy a közleményben hét irányvonalat neveztek meg az egyházmegyékkel együtt elvégzendő közös munkához. „A világjárványra való tekintettel virtuális egyházmegyei találkozókat szervezünk, hogy együtt keressük pasztorális és missziós utunkat” – nyilatkozta.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria