Lengyelország: Múlt vasárnap ötmillióan követték az állami tévében közvetített szentmisét

Kitekintő – 2020. március 21., szombat | 12:03

Szentmise, rózsafüzér imádság, elmélkedések sora áll a lengyel hívek rendelkezésére napok óta a tévé, a rádió és az internetes élő közvetítések révén. A lengyel egyházban is, miként szerte a világon, számtalan hivatalos és magánkezdeményezés indult az elmúlt napokban, hogy a korlátozó intézkedések ellenére a hívő emberek lelki táplálékhoz juthassanak.

„Minden egyházmegye megmozdult, hogy a püspöki konferencia állandó bizottságának március 12-i felhívása nyomán biztosítsa a hívek számára annak lehetőségét, hogy a közvetítéseken keresztül lelki közösségben imádkozzanak a betegekért, orvosokért, ápolókért és a járvány megszűnéséért” – adta hírül Paweł Rytel-Andrianik, a lengyel püspöki konferencia szóvivője.

A vasárnapi szentmiséket a TVP állami televíziócsatornán, a TRWAM katolikus tévéadón és a Polsat műholdas adása révén lehet követni, valamint az országos és az egyházmegyei rádiók közvetítésein keresztül. A múlt vasárnap csak az állami televízión keresztül ötmillió lengyel követte a szentmisét. Ennyi lengyel katolikust eddig egyedül II. János Pál pápa tudott „összetoborozni” egy szentmisére apostoli látogatásai alkalmával.

Szentmisét főként az ország spirituális központjaiból közvetítenek, így Częstochowából, a Jasna Góra-i kegyhegyről, valamint a krakkó-łagiewniki Isteni Irgalmasság-kegyhelyről. Este nyolc órakor pedig külön műsorral jelentkezik a televízió a betegek és az egészségügyi dolgozók számára.

Minden nap este fél kilenckor közös rózsafüzér imádságra hívják a lengyel híveket, nemcsak országos, hanem egyházmegyei és plébániai szinten is. Ennek megvalósítását segíti az internetes egyenes adás, a video streaming, amit akár okostelefonon is lehet követni. Minthogy az állami rendelkezések értelmében tilos rendezvényeket tartani, ezért az elmaradó lelkigyakorlatok pótlására a püspökök virtuális elmélkedéseket tartanak.

„Az idei nagyböjt teljesen rendkívüli. Most ugyan a közösségi találkozókban is böjtölünk, de nem hiányozhat az imádság, éppen ezért sokféle módon kell válaszolni a hívek lelki igényeire. A virtuális világban folytatott imádság tapasztalata segítsen bennünket abban, hogy a járvány elmúltával a szentségi valóságban folytassuk közösségi imáinkat” – fogalmazott Paweł Rytel-Andrianik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria