Lengyelországban másfél millióan vettek részt a vízkereszt napi háromkirályok-felvonulásokon

Kitekintő – 2023. január 12., csütörtök | 18:23

Varsóban mintegy nyolcvanezren vettek részt január 6-án a napkeleti bölcsek, illetve, ahogyan a vallásos hagyományban nevezik, a háromkirályok Jézus-imádásának bibliai történetét felelevenítő vízkereszt napi felvonulásokon. Lengyelország-szerte összesen másfél millióan vonultak fel, többen, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt.

A háromkirályok-felvonulások résztvevőit Ferenc pápa is üdvözölte a vízkereszti Úrangyala imádság után.

A résztvevőknek videoüzenetet küldött Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök és felesége, Agata Kornhauser-Duda is. Az államfő fontos szolidaritási gesztusnak nevezte, hogy a felvonulás programjában nemcsak lengyel, hanem ukrán karácsonyi dalokat is énekeltek.

A látványos és színes fővárosi felvonuláson számos család gyerekekkel együtt vett részt. A menet a királyi palota előtti téren a Piotr Jarecki varsói segédpüspök által mondott déli ima után átvonult a belvárosi utcákon Varsó egyik főterére, ahol egy élő betlehemnél a napkeleti bölcsek és kíséretük jelképesen hódoltak a kisded Jézus előtt.

Az egybegyűltekhez mondott beszédében Michał Janocha varsói segédpüspök a pénteken ünnepelt ortodox karácsony alkalmából békét és reményt kívánt Ukrajnának. A bibliai Heródes katonái „sok ártatlan gyermeket öltek meg Betlehemben, de a győzelem Krisztusé, aki békét és reményt hoz” – jelentette ki.

A rendezvényen jótékonysági gyűjtést tartottak, amelyből egy Kenya fővárosában, Nairobiban működő iskolát támogatnak.

A háromkirályok felvonulása a 2009-ben egy varsói katolikus iskola által kezdeményezett, népi betlehemezési hagyományra visszanyúló ünneplés. A fővárosi szokáshoz a későbbi években egyre több település csatlakozott, ma már Európa legnagyobb betlehemes játékának is nevezik.

A szervezők közölték, hogy a felvonulást idén 753 lengyelországi és több külföldi helyszínen tartották meg hasonló forgatókönyv alapján, a szervezők által küldött minták szerint készült jelmezekkel.

2021-ben és 2022-ben a háromkirályok-felvonulások a koronavírus-járvány miatt egyszerűsített forgatókönyv szerint zajlottak. A korlátozások bevezetése előtt, 2020 januárjában a lengyelországi vízkeresztnapi felvonulásokon mintegy 1,3 millióan vettek részt. Lengyelországban a vízkereszt ünnepe 2011 óta munkaszüneti nap.

Forrás: MTI

Fotó: Diecezja.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria