Lengyelországban megünnepelték Szent II. János Pál születésének centenáriumát

Kitekintő – 2020. június 17., szerda | 11:59

Az Egyház és a világ számára ajándék és élő lelkiismeret volt Wojtyła pápa – mondta Stanisław Gądecki poznańi érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a Szent II. János Pál születésének századik évfordulója alkalmából a wadowicei Szűz Mária bemutatása-székesegyházban bemutatott szentmisén.

1920. május 18-án született Karol Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa. A lengyel püspökök három szentmisét mutattak be június 14–15-én Krakkóban, az egyházmegye központjában, melynek 1964 és 1978 között érseke volt; Wadowicében, ahol született, valamint Kalwaria Zebrzydowskában, a zarándokhelyen, ahol gyakran járt. 

Krakkóban Szent II. János Pál pápa egykori személyi titkára, Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott érsek celebrálta a szentmisét. Homíliájában Karol Wojtyłát úgy jellemezte, mint aki szép és erőteljes példát mutatott a püspöki szolgálatra az Egyházban. A szertartás után a lengyel főpásztorok Salvatore Pennacchio érsek-nunciussal együtt koncertet hallgathattak meg, amelyet a szeretett pápa tiszteletére rendeztek.

Június 15-én Kalwaria Zebrzydowskában, amelyet lengyel Jeruzsálemnek is szoktak hívni, a püspökök Szűz Mária oltalmába ajánlották Lengyelországot. 

A lengyel püspökök a wadowicei Szűz Mária bemutatása-székesegyházban celebráltak centenáriumi szentmisét, ahol egykor, 1920. június 20-án megkeresztelték Karol Wojtyłát. A főcelebráns Stanisław Gądecki poznańi érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke volt. Homíliájában kiemelte:

Szent II. János Pál Isten nagy ajándéka volt Lengyelország, Európa, a világ és az Egyház számára; a világ lelkiismerete volt.

A főpásztor emlékeztetett: Wojtyła pápa egész életében Istent és az embert szolgálta. „Élni tanított, és úgy élt, amint tanította. Nemcsak beszélt az imádságról, hanem tényleg imádkozott. Nemcsak kérte, hogy szeressünk mindenkit, hanem ő maga mindenkit szeretett, s ez érezhető volt minden szavából és valamennyi gesztusából.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria