Lengyelországban tömegek vesznek részt vízkeresztkor a közösségi ünneppé tett népszokáson

Kitekintő – 2022. január 11., kedd | 19:16

Krakkóban, Varsóban és számos lengyel településen tömegek vettek részt a január 6-án, vízkereszt ünnepén tartott háromkirály-felvonulásokon.

A háromkirályok felvonulását 2008-ban egy varsói katolikus iskola kezdeményezte; az ünnepség a betlehemezés néphagyományára nyúlik visszik. A felvonulást idén 668 lengyelországi és több külföldi helyszínen tartották meg közös forgatókönyv szerint, a szervezők által továbbított minták alapján készült jelmezekkel.

A lengyelországi betlehemezőket Ferenc pápa is üdvözölte a vízkereszti Úrangyala imádságot követő beszédében. Videóüzenetét továbbította a résztvevőknek Andrzej Duda lengyel elnök is, aki a feleségével együtt részt szokott venni a vízkereszt napi felvonulásokon, idén azonban karanténban volt a pozitív koronavírus-tesztje miatt.

Az idén is látványos és színes varsói felvonuláson a sűrű havas eső ellenére számos gyermekes család volt jelen. A menet Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek által mondott déli ima után indult a királyi vár előtti térről, majd a belvárosi utcákon átvonulva, a Piłsudski téren felállított jászolnál a résztvevők jelképesen hódoltak a kisded Jézus előtt. A Szent Családot egy fiatal házaspár és kisgyermekük jelenítette meg.

A járvány miatt a felvonulás idén a korábbi évekhez képest egyszerűsített forgatókönyv szerint zajlott, hiányoztak a felvonulás mentén felállított pódiumok, amelyeken máskor a napkeleti bölcsek történetéhez fűződő jeleneteket játszottak el.

A rendezvény alkalmából jótékonysági gyűjtést is tartottak, amelyből majd egy, Kenya fővárosában, Nairobiban működő iskolát támogatnak.

Krakkóban szintén népes, három útvonalon haladó, a Wawel királyi várat is érintő felvonulást tartottak. A vízkereszt napi szentmisén a waweli székesegyházban mondott homíliájában Marek Jędraszewski krakkói érsek úgy értékelte: manapság Jézus Krisztus elutasításának, illetve elfogadásának drámája zajlik, amikor az Isten helyére az ember „önmagát állítja, azt gondolva: semmi sem korlátozza őt, még a biológia s az erkölcs törvényszerűségei sem”.

Jędraszewski érsek szerint az ilyen felfogásból ered „a házasságról, a családról, a nő és a férfi méltóságáról szóló igazságot kétségbe vonó genderideológia”. A főpásztor rámutatott: „a házasság és a család intézménye ellen irányuló nagy kultúrharc zajlik”, mindazonáltal Lengyelországban – ahol vízkereszt ünnepe 2011-től munkaszüneti nap – a napkeleti bölcsek, az Úr megjelenésének ünnepe a „családok ünnepévé” vált.

Forrás: MTI

Fotó: Marek Weresa/Katolickie Radio Podlasie

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria