Létrejött a kazah, üzbég, kirgiz, türkmén és tádzsik tagokból álló nemzetközi püspöki konferencia

Kitekintő – 2021. október 11., hétfő | 17:18

A Népek Evangelizációjának Kongregációja 2021. szeptember 8-i rendelete értelmében megszületett a Közép-ázsiai Katolikus Püspöki Konferencia, mely a kazah, üzbég, kirgiz, türkmén és tádzsik egyházak püspökeit tömöríti. Az új testület létrejöttét Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban jelentették be a Kazah Püspöki Konferencia utolsó egyéni plenáris ülésén, amit szeptember 20–21-én tartottak.

Az esemény egyben az új nemzetközi testület alakuló ülése is volt. Az eseményen részt vettek az érintett országok püspökei és szerzetes-elöljárói, valamint a kazahsztáni apostoli nuncius, Francis Chullikatt érsek.

Első alkalommal vett részt a plenáris ülésen Jevgenyij Zinkovszkij püspök, akit Ferenc pápa idén június 29-én nevezett ki a karagandi egyházmegye segédpüspökévé.

A megvitatott témák között szerepelt az új szinodális út a helyi egyházakban, a karagandi egyházmegyeközi teológiai szeminárium működése, a nemzeti karitász munkája, a nur-szultani székhellyel működő Kazah Katolikus Sajtóiroda és a Credo című új helyi katolikus napilap. Jóváhagyták a Miatyánk, az Üdvözlégy és a Dicsőség imádságok kazah nyelvű fordítását.

Szó esett Gertrude Detzel boldoggáavatási eljárásáról, melyet augusztusban indítottak. Gertrude 1904-ben született a szaratovi egyházmegye német telepeseinek egyik katolikus családjában, és 1971-ben halt Karagandiban. A börtönbüntetést is vállalta Krisztus evangéliumának bátor hirdetéséért. A háború kezdetén, 1941-ben bíróság elé állították, tíz év kényszermunkára ítélték, és Dél-Kazahsztánba deportálták, ahol gyapotot gyűjtött. A munkatárborban is folytatta benső imaéletét és evangelizációs szolgálatát. Többször áthelyezték, majd újból és újból elítélték, 1956-ban szabadulhatott. Ekkor került a kazahsztáni Karagandiba, ahol élete végéig minden erejét Isten országa építésére fordította.

Az új közös püspöki konferencia tagjai a Szent József-év jegyében egyházmegyéiket a Boldogságos Szűz Mária jegyesének oltalmába ajánlották. Megemlékeztek továbbá Szent II. János Pál pápa húsz évvel ezelőtti kazahsztáni látogatásáról. A lengyel pápa 2001. szeptember 22. és 25. között járt a közép-ázsiai térségben, ahol Kazahsztánt „a találkozásokra és a párbeszédre nyitott országnak” nevezte.

A helyi egyház e látogatás hatására két évvel később, 2003-ban létrehozta a hagyományos és világvallások vezetőinek kongresszusát. Ezt a találkozót háromévente tartják a kazah fővárosban. A legutóbbi, hatodik találkozót 2018 októberében tartották; a központi téma ez volt: Vallási vezetők a biztonságos világért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikimédia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria