Létrejött a vatikáni médiafelületek közös archívuma

Kitekintő – 2019. augusztus 17., szombat | 14:02

Megalapították a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium Szerkesztőségeinek Multimediális Archívumát. A közös gyűjtemény célja a dikasztériumhoz tartozó médiafelületek és intézmények által megjelentetett kép-, hang- és videóanyagok megőrzése.

Megőrizni az emlékezetet, továbbadni a tartalmat, értékelni az örökséget – a szentszéki kommunikációnak mindig is célja volt a különleges történelmi jelentőséggel bíró dokumentumok megőrzése. Ez elsősorban a pápák különböző formában történt megnyilatkozásaira vonatkozott. A közelmúltban létrehozott archívum nem csak az archiválás és a konzerválás fontos feladatát látja el, hanem érvényt ad Ferenc pápa fontos kérésének, amit Morus Szent Tamás szavaival fogalmazott meg: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”

A vatikáni média e küldetése most megerősítést nyert azáltal, hogy Paolo Ruffini prefektus létrehozta a Kommunikációs Dikasztérium Szerkesztőségeinek Multimediális Archívumát. Ez beilleszkedik a vatikáni jogi keretekbe és kapcsolódik a Szentszék archívumai központi bizottságának tevékenységéhez. Az új archívum kezeli és valósítja meg a dikasztérium szerkesztőségei által létrehozott szövegek, hanganyagok, fotók, videók archiválását, egyben biztosítja a konzerválásukat és az ezekhez való hozzáférést. Az anyag teljes digitalizálása mellett az archívum fogja őrizni a Kommunikációs Dikasztérium alá tartozó médiafelüleletektől és intézményektől örökölt archívumokat is.

Az archívum vezetését Pietro Coccóra bízták, aki korábban a Vatikáni Rádió programigazgatójának helyettese volt. Az archívum tevékenysége a műsorigazgatóság alá tartozik, munkatársai együttműködnek a dikasztérium prefektusával, akinek iránymutatásai alapján végzik feladatukat. A szerkesztőségek által készített anyagok felhasználási jogainak harmadik félnek való rendelkezésre bocsátása vagy megtiltása továbbra is a dikasztérium általános ügyek igazgatóságának feladata marad.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria