Londoni kopt ortodox érsek: A vértanúk tanúságtevők, nem áldozatok

Kitekintő – 2019. július 12., péntek | 10:00

A hit elleni gyűlölet nevében meggyilkolt keresztény vértanúk nem áldozatok, hanem tanúságtevők. A médiának gondosan és felelősséggel kell tájékoztatnia, amikor a velük történtekről beszámol – hangsúlyozta Anba Angaelos londoni kopt ortodox érsek július 4-én, a „Karold át a Közel-Keletet” szervezet által rendezett konferencián a londoni Szent Margit-templomban.

A rendezvényen évről évre azok vesznek részt, akik az üldözésnek, erőszaknak, elnyomásnak kitett keresztény közösségek érdekében végeznek érzékenyítést és tájékoztatást világszerte. A főpásztor arra kérte az újságírókat, hogy kerüljék a szenzációhajhász hangvételt és az áldozatszerep hangsúlyozását – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség. 

Az eseményt koordináló keresztény szervezet a Közel-Keleten élő kiszolgáltatott emberek és közösségek érdekében támogat kezdeményezéseket és projekteket. „Amikor támogatni akarjuk ezeket az embereket és közösségeket, akkor rájuk kell figyelnünk, és szenvedésükre, nem pedig saját magunkra. Ne felsőbbrendűen tekintsünk a helyi közösségekre, és ne erőltessük rájuk a saját véleményünket arról, hogy miként éljenek, hanem mindenekelőtt rójuk le tiszteletünket azelőtt, amilyenek ők valójában. Fontos meghallgatni őket. Ha a vértanúkat áldozat címkével látjuk el, az megsérti azt, aminek ők magukat tekintik: nem áldozatoknak látják magukat, hanem tanúságtevőknek. Természetesen ismerjük el védtelenségüket, de ez eltér attól, hogy mit jelent áldozatnak lenni” – fogalmazott a londoni kopt ortodox érsek.

Anba Angaelos – aki az Egyesült Királyságban létrehozott kopt ordox érsekség első vezetője 2017 óta –  elsősorban arra hívta fel a médiában dolgozók figyelmét, hogy tisztelettel és megfelelően kezeljék a vértanúkat és az üldöztetés eseményeit: „Mindannyian a médiából informálódunk, ezért fontos, hogy a média felelősségteljesen szóljon az üldöztetésről. A hangzatos címekkel, melyeket az olvasók vagy az előfizetők számának növelésére használunk, veszélybe sodorhatunk életeket.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria