Lopják és a feketepiacon árulják a leégett Notre-Dame köveit

Kitekintő – 2020. március 23., hétfő | 13:52

Tolvajokat fogtak a felújítás alatt álló párizsi Notre-Dame székesegyházban. A két férfi, akiket a rendőrök letartóztattak, köveket akart lopni, írja március 22-én az MTI a The Parisien című napilap vasárnapi számára hivatkozva.

Az eredeti cikk szerint a biztonsági őrök két ittas férfit találtak a napokban a katedrálisban, amely tavaly áprilisban rongálódott meg súlyosan a tetőszerkezetében kiütött tűz miatt. A lap szerint az építési területre behatoló férfiakat kedden egy vitorlavászon alatt találták meg az őrök.

A tolvajok köveket akartak lopni a templomból, hogy eladják azokat. Andre Finot, a katedrális szóvivője elmondta, hogy már a feketepiacon árulják a több mint 800 éves gótikus székesegyház köveit. Az interneten pedig sok hamisítvány is feltűnt.

A pusztító tűzvész utáni helyreállítási munkálatokat hétfőn állították le a Notre-Dame székesegyházban a koronavírus-járvány terjedése miatt. Ezt megelőzően naponta mintegy száz munkás dolgozott a templomban. A munkával azért álltak le, mert a meglévő fertőtlenítési lehetőségek nem garantálták az építkezésen dolgozók biztonságát.

2019-ben égett le a katedrális, azóta folyamatos kérdés, hogy egyáltalán helyreállítható-e, és ha igen, mikorra. A járvány miatt ez újra bizonytalan. A megerősítési munkákat az eredeti tervek szerint az első félév végén fejezték volna be. Rövidesen kezdődött volna a munkák legkényesebb szakasza, a tűzvész előtt a székesegyház köré emelt állványzat lebontása.

A Notre-Dame 2019. április 15-én gyulladt ki. A vizsgálatok szerint a tüzet nem szándékos gyújtogatás okozta, a katasztrófa az épületben zajló felújítási munkálatokkal függhetett össze. Május végén a francia szenátus kimondta, hogy a székesegyházat látványra pontosan úgy kell helyreállítani, amilyen a tűz előtt volt, ennek ellenére a vita nem állt le, mert Emmanuel Macron francia elnök ragaszkodik hozzá, hogy az elpusztult huszártorony helyett kortárs elemmel egészítsék ki a templomot. Az elnök először azt mondta, hogy a székesegyházat a 2024-es párizsi olimpiára helyre kell állítani.

A katedrális rektora, Patrick Chauvet azonban később arról beszélt, nem biztosak abban, hogy a katedrális megmenthető, ennek az esélyét 50 százalékosnak látják. Ekkor azt mondta, egészen biztosak abban, hogy a 2024-es céldátum nem tartható, mert legkorábban három év múlva lesznek egyáltalán olyan állapotok, hogy biztonságosan be lehessen járni az épületbe, és elkezdődhessen a tényleges rekonstrukció hosszú folyamata.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria