Lourdes új pápai delegátusa: A kegyhelynek egyre jobban meg kell felelnie spirituális küldetésének

Kitekintő – 2019. június 20., csütörtök | 16:28

Ferenc pápa június 6-án az észak-franciaországi Lille városának segédpüspökét, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) tagját apostoli delegátusnak nevezte ki a lourdes-i kegyhelyre. A La Croix francia katolikus lapnak Antoine Hérouard rövid beszélgetésben körvonalazta új megbízatását, mely előreláthatólag néhány hónapra szól.

– Miért nevezték ki Önt a lourdes-i kegyhely apostoli delegátusának?

– Az elmúlt télen Rino Fisichella, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának (a dikasztérium a nagy látogatottságú nemzetközi kegyhelyek felelőse – a ford.) elnöke látogatást tett Lourdes-ban. Hivatalos jelentése elkészültét követően a pápa delegátust kívánt kinevezni e helyre: olyan személyt, aki külső szemlélőként intézkedéseket foganatosít annak érdekében, hogy a kegyhely egyre jobban betölthesse spirituális küldetését. Az apostoli delegátusi feladatkör nem hétköznapi dolog. Mi Lourdes másfajta működéséhez vagyunk hozzászokva, azonban – ha a nagy zarándokhelyeket nézzük – e megbízatás gyakoribb, mint gondolnánk. A pápa a kinevezést tartalmazó levélben Međugorjéra utalt, de megemlíthetnénk az olaszországi Assisi vagy Padova városait is. Nem szabad dramatizálni e mandátumot; inkább bátorításnak, mintsem szankciónak kell tekinteni. Főképp azt tanúsítja, hogy a pápa kísérni szeretné e kegyhelyeket. Nem tudom, miért engem választott, de korábbi tapasztalataim kétségtelenül szerepet játszhattak a döntésben.

– Hogyan lát neki az apostoli delegátusi feladatnak?

– Mindenekelőtt azt gondolom, hogy nem kell kész elgondolásokkal érkezni. Az első kapcsolatfelvétel és a munkamódszer megbeszélése céljából a következő napokban Lourdes-ba utazom. Lille segédpüspöke maradok, de időt fogok szánni erre a misszióra. Nem teljes idejű megbízásról van szó, s nem foglalja magában a zarándokhely mindennapi működtetését. Minden bizonnyal néhány hónapra terjed ki, mivel nem köt meghatározott idő. Én határozom meg a szükséges időt. A felelősökkel való beszélgetéssel fogom kezdeni: a szentély rektora, a káplánok, a gazdasági felelősök és [Nicolas] Brouwet püspök (a tarbes-lourdes-i egyházmegye főpásztora – a fordító) meghallgatásával. A zarándokokat és a nemzeti, illetve nemzetközi zarándoklatok vezetőit szintén meg fogom kérdezni. Majd e munkára és Fisichella érsek jelentésére támaszkodva kell meghatározni a meghozandó döntéseket. Nem hiszem, hogy leküzdhetetlen akadályok lennének. Arra kell törekedni, hogy új impulzust adjunk a zarándokhely általános szellemiségének.

– A zarándokhely néhány éve nehézségekkel küzd.

– A látogatottság hanyatlása az egyházmegyei és nemzetközi zarándoklatok csökkenő tendenciájából fakad. Ez elkerülhetetlen, vagy sem? Vannak gazdasági okok is, nevezetesen az olaszok részéről, akik a zarándokok egyik legnagyobb részét teszik ki. Országuk súlyos gazdasági és szociális válsággal néz szembe. Egyesek pénzügyi gondjaik miatt mondanak le arról, hogy felkeressék Lourdes-ot. Habár a szervezett zarándoklatok terén problémák vannak, ezzel szemben egyre több egyéni látogató érkezik. Fel kell tennünk a kérdést, hogyan tudnánk őket mind jobban fogadni, s lehetővé tenni, hogy lelki élményben részesüljenek. Ami a zarándokhely gazdálkodását illeti: természetesen szükséges az elszámolások egyensúlyban tartása, de nem ez az elsődleges szempont. A végcél mindenkor pasztorális és spirituális természetű. Az arányokat kell megtalálni s megerősíteni.

Fordította: Hantos-Varga Márta/Kaposvári Egyházmegye

Forrás: Arnaud Bevilacqua/La Croix

Fotó: La Croix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria