Ma van a katolikus–zsidó párbeszéd napja – Eszter könyve a középpontban

Kitekintő – 2019. január 17., csütörtök | 17:43

Az olasz püspöki konferencia kezdeményezésére a keresztény egységhét kezdete előtti napon tartják a katolikus–zsidó párbeszéd napját, melynek középpontjában idén Eszter könyve áll. Az olasz püspöki konferencia arra hívja a katolikusokat, hogy mélyítsék el a zsidósággal folytatott párbeszédet.

Ambrogio Spreafico püspök, az olasz püspöki konferencia ökumenizmus és párbeszéd bizottságának elnöke a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy folyamatos együttműködés áll fenn a zsidó közösség és a katolikusok között; elmélyül a bizalom és a kölcsönös megértés.

A katolikus–zsidó párbeszéd napja idei témájáról, Eszter könyvéről szólva hangsúlyozta: mindenekelőtt segít megérteni, hogy Isten jelenléte – még ha titokzatos és rejtett módon is, hiszen Eszter könyvében Isten neve sosem szerepel – miként ad ösztönzést a spirituális változás és forradalom áramlatainak a történelemben.

Eszternek köszönhető, hogy a Perzsa Birodalomban élő zsidó nép elkerülte a pusztulást. Egy olyan időszakban, amikor sokszor peremre szorítottak, kirekesztettek vagy ki akartak irtani másokat, Eszter könyve olyan hozzáállást képviselt, miszerint a sokszínűségben együtt tudunk élni – mutatott rá az olasz püspök. – A hatalmas Perzsa Birodalomban a zsidó nép maréknyi volt, mégis, az Istenbe vetett hite segítette megmenekülését, és ezáltal mindenki megmentőjévé vált. Elbűvölő ez a történet: a vallás és a kultúra sokszínűsége ellenére is osztozhatunk ugyanabban az életben, mert Isten gyermekei vagyunk. 

* * *

Az olasz püspöki konferencia kezdeményezésére 1990 óta minden évben a keresztény egységhét kezdete előtti napon tartják a katolikus–zsidó párbeszéd napját. Az ökumenikus imahétre idén január 18. és 25. között kerül sor.

„Mélyítsük el a párbeszédet egymás mélyebb megismerése által. Lépjünk túl az előítéleteken, fedezzük fel újra a közös bibliai értékeket, és indítsunk közös kezdeményezéseket az igazságért, a békéért, a teremtett világ védelméért, és ahol lehetséges, látogassunk el egymáshoz.” Ebben a szellemben hirdette meg az olasz főpásztori testület ökumenizmus és párbeszéd bizottsága 1989. október 30-án a zsidó–keresztény dialógus napját, és megtartását a keresztény egységhetet megelőző napra helyezte, így jelezve a különbséget a zsidósággal folytatott párbeszéd és az ökumenikus dialógus között, ugyanakkor felhívva a figyelmet a közös értékekre, amelyek mindenekelőtt a Biblián alapulnak, s amelyekben zsidók és keresztények közösen osztoznak.

Az emléknap rendkívüli alkalmat nyújt a kölcsönös megismerésre és megbecsülésre, összhangban a II. vatikáni zsinaton kialakult fordulattal, és összhangban a pápákkal, akik tevékenyen építették a kapcsolatokat „legkedvesebb testvéreinkkel” – ahogy II. János Pál nevezte a zsidókat 1986-ban a római zsinagógában tett látogatásakor. XVI. Benedek pápa 2005-ben a kölni zsinagógában kijelentette: „Aki Krisztussal találkozik, az a zsidósággal találkozik.” Elődei példáját követve három évvel ezelőtt, 2016. január 17-én Ferenc pápa szintén ellátogatott a római zsinagógába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Agensir.it; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria