Magyarország újabb támogatást ad a Hegyi-Karabahból Örményországba menekült családoknak

Kitekintő – 2024. július 3., szerda | 14:30

Örményország és a kaukázusi régió stabilitásában érdekelt Magyarország, ezért a hétfőn kezdődött magyar soros EU-elnökség idején arra törekszik, hogy erősítse Örményország és a kaukázusi régió kapcsolatait az Európai Unióval – mondta az MTI-nek július 1-jén Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.

Azbej Tristan – miután hétfőn egynapos hivatalos látogatásra érkezett az örmény fővárosba – Jerevánból telefonon nyilatkozva elmondta, hogy erről tájékoztatta az örmény külügyminiszter-helyettest, és ezt ismerteti majd este a Jerevánba akkreditált magyar diplomáciai testület fogadásán.

Az államtitkár kiemelte, hogy tovább erősödik és új elemekkel is bővül a két ország együttműködése. Magyarország a Hungary Helps programban újabb támogatást nyújt azoknak az örmény családoknak, amelyek a „karabahi eszkaláció” után települtek Örményországba. A 200 millió forintos támogatás élelmiszerre, háztartási cikkekre, lakhatásra, szociális ellátásra és a gyermekek oktatására fordítható – tette hozzá az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban már 40 millió forintos gyorssegélyt adott a rászorulóknak az Örmény Vöröskereszten keresztül, szintén a Hungary Helps program keretében.

Az örmény külügyminiszter-helyettes a mostani megbeszélésen köszönetet mondott azért, hogy Magyarország elsőként segített a rászorulóknak – jelezte Azbej Tristan.

Az együttműködés részeként a magyar állam támogatásával szeptembertől vendég előadót fogadnak az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen – közölte az államtitkár, utalva a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az örmény egyetem együttműködésére. Megemlítette, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében ösztöndíjas örmény diákok tanulhatnak Magyarországon.

Azbej Tristan elmondta, hogy a magyar delegáció a látogatásra a Wizz Air első Budapest–Jereván közvetlen légi járatával érkezett.

Ez is azt mutatja, hogy sikeres a két ország együttműködése, a baráti kapcsolatok erősödtek az elmúlt másfél évben, miután Magyarország és Örményország újra felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat – hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: MTI

Fotó: Azbej Tristan Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria