Máltán tanácskoztak a CCEE püspöki kari szóvivői és sajtóiroda-vezetői

Kitekintő – 2019. június 24., hétfő | 12:22

Június 17. és 20. között tartották Máltán a püspöki kari szóvivők és sajtóiroda-vezetők minden évben megrendezett konferenciáját. Magyarországot Fábry Kornél NEK-főtitkár, Zsuppán Mónika, az MKPK sajtóirodájának munkatársa, valamint Gőbel Ágoston, a NEK sajtóreferense képviselte.

Negyvennyolc éve alakult meg a CCEE, vagyis az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa. Európa – méreteit tekintve, de társadalmi, vallási, kulturális és nyelvi tekintetben is – igen tagolt. A földrész több száz millió katolikusa azonban hite, történelmi küldetése és közös jövője okán sok szempontból egységet alkot. Egymás jobb megismerése, a gondok és örömök megbeszélése, a közös cselekvés és segítségnyújtás egyre összetettebb feladatot jelent a CCEE titkárságának és főleg azoknak, akik e tevékenységeket kommunikálják, megosztják a világgal. Ezért is tartanak évente megbeszélést a püspöki kari szóvivők és sajtóiroda-vezetők.

Az idei máltai konferencia központi témája a kríziskommunikáció volt; szó esett továbbá szervezeti kérdésekről, jutott idő városnézésre, valamint arra is, hogy a jelenlévők tájékozódjanak a 2020-ban Budapesten tartandó nemzetközi eucharisztikus kongresszus előkészületeiről.

Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, a CCEE elnöke megnyitóbeszédében alapos és reális képet adott az Egyházat napjainkban érintő krízisekről (kiskorúak bántalmazása, migráció, értékvesztettség stb.), és az evangéliumi élet radikalitására hívta a sajtó képviselőit. Kiemelte, hogy a krisztusi szeretet gyakorlása nélkül csak egy olyan szervezet lesz a Katolikus Egyház, amely karitatív célokat valósít meg.

A háromnapos konferencián Albánia, Anglia, Lengyelország és Magyarország képviselői beszámolókat tartottak a kríziskommunikáció témakörben.

A konferencia utolsó napján Fábry Kornél NEK-főtitkár a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről tartott előadást, melynek végén a sajtóirodák vezetői közül többen jelentkeztek a kongresszusra, és jelezték a június 22-én, úrnapja előestéjén tartandó világméretű szentségimádási lánchoz való csatlakozási szándékukat.

A találkozó Charles J. Scicluna máltai érsek áldásával zárult, aki kiemelte, hogy igen fontos misszióval térnek haza a sajtó és a média munkatársai. Ehhez biztosnak kell lenniük Krisztus igazságában, aki sosem félt szót emelni, tudott konfrontálódni, de mindenekelőtt hűséges volt Isten akaratához – mondta Scicluna érsek.

Forrás és fotó: iec2020.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria