Mario Grech gozói püspök lesz a szinódusi főtitkár utóda

Kitekintő – 2019. október 3., csütörtök | 16:24

Ferenc pápa Mario Grech máltai főpásztort nevezte ki a püspöki szinódus segéd-főtitkárává. Gozo püspöke lesz Lorenzo Baldisseri bíboros, jelenlegi főtitkár utóda, akinek 2020 szeptemberében, 80. életéve betöltésekor jár le mandátuma. Grech püspök Baldisseri bíboros mellett végzi munkáját a jövő ősszel esedékes utódlásig.

A hírt Baldisseri bíboros jelentette be október 2-án, néhány nappal a pánamazóniai térséggel foglalkozó püspöki szinódus kezdete előtt. „Megtiszteltetés számomra, hogy a Szentatya megbízásából közzétehetem: a Szentatya a mai dátummal a püspöki szinódus segéd-főtitkárává nevezte ki Mario Grech gozói püspököt.” Ferenc pápa a főpásztort egyben a gozói egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezte ki. Ezt a szolgálatát egy új püspök kinevezéséig tölti be.

Mario Grech a püspöki szinódusi főtitkár mellett végzi munkáját, így lehetősége nyílik arra, hogy közvetlen ismereteket szerezzen az intézményről és annak összetevőiről, tudatosítsa az egyes szervek hatáskörét. Segéd-főtitkári minőségében az október 6-án kezdődő püspöki szinódusi ülésen tagként vesz részt.

*

Mario Grech 1957. február 20-án született a Máltai Köztársasághoz tartozó Gozo szigetén. 1984-ben szentelték pappá, XVI. Benedek pápa 2005 novemberében nevezte ki Gozo püspökévé. A 67 négyzetkilométer nagyságú szigeten 32 ezer ember él. Az egyházmegye a Katolikus Egyház egyik legkisebb püspöksége.

Grech püspök – egyházmegyéje földrajzi helyzetéből adódóan is – több ízben szólt a menekültek drámájáról.

„Megünnepeltük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata születésének 70. évfordulóját, de felteszem a kérdést: Hol vannak ezek a jogok? Hogyan lehetséges, hogy a társadalom ennyire érzéketlen a személy alapvető jogainak védelmét illetően?” – tette fel a kérdést januárban, a Vatikáni Rádió műsorában.

Tavaly júliusban, a Mindenkor Segítő Szűz Mária ünnepén elhangzott homíliájában kiemelte: Jézus kétezer évvel ezelőtt történt keresztre feszítése ma is tart. Krisztus haláltusát vív mindenütt, ahol az emberek küzdenek a félelem, az elbátortalanodás, az igazságtalanság, az erőszak, a szegénység ellen. Isten elmerül a tengerben mindazokkal, akik meg akarják menteni életüket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria