Megalakult az Amazóniai Egyházi Konferencia

Kitekintő – 2020. július 2., csütörtök | 15:00

Az Amazóniai Egyházi Konferencia alakuló ülését június 26–29. között, virtuális formában tartották meg.

Az új szervezet konkrét eszköz kíván lenni, hogy megvalósuljanak azok a javaslatok, melyek a pánamazóniai régióról 2019 októberében a Vatikánban megrendezett püspöki szinóduson hangzottak el. Célja, hogy hídszerepet töltsön be, és életre keltsen más egyházi, társadalmi és környezetvédelmi hálózatokat és kezdeményezéseket kontinentális és globális szinten.

Az Amazóniai Egyházi Konferencia létrehozásának dátuma nem véletlen választás: június 29-én az Egyház Szent Péter és Szent Pál liturgikus emléknapját ünnepli. Az alapításról kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a konferencia megszületése a remény megnyilvánulása, amely összekapcsolódik Ferenc pápa tanításával, aki közelről kísérte a testület létrehozásának folyamatát. Az amazóniai konferencia egyben konkrét javaslatot is tesz ebben az emberiség számára nehéz és rendkívüli időszakban, miközben a vírusjárvány, erőszak, kirekesztés és halál sújtja a pánamazóniai régiót és az ott élő népeket. Emiatt sürgős és azonnali ökológiai megtérésre van szükség.

Az új konferencia szervezeti felépítése tükrözi az Egyház egységét a sokszínűségben, és a szinodalitás növekedésére hív. A testület elnöke a brazil Claudio Hummes bíboros, São Paulo nyugalmazott érseke; alelnöke a perui David Martínez de Aguirre Guinea, Puerto Maldonado apostoli helynöke. A végrehajtó bizottság tagjai: a bolíviai Eugenio Coter, Pando apostoli helynöke, aki az Amazónia területén fekvő püspöki konferenciák, valamint a regionális egyházi szervezetek (CELAM – a latin-amerikai püspöki tanács, REPAM – a pán-amazóniai egyházi hálózat, CLAR – a szerzetesek latin-amerikai konföderációja, továbbá a latin-amerikai és a karibi Caritas) elnökségeinek püspök képviselője. A végrehajtó bizottság tagjai közé választották az amazóniai őslakos népek három képviselőjét is: Patricia Gualingát, az ecuadori kichwa-sarayakú nép részéről; Laura Vicuña Pereira nővért, a brazíliai kariri nép szülöttjét és Delio Sitizonatzit, a perui asháninka nép tagját.

A Vatikán részéről részt vett az alakuló ülésen Lorenzo Baldisseri bíboros, a Püspöki Szinódus főtitkára; Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa; Tagle bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa és Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma migrációval foglalkozó szekciójának titkárhelyettese.

Az új konferencia az Amazóniáról tartott rendkívüli szinódus két gondolatát testesíti meg. Az egyik a Záródokumentum 115. pontjában megfogalmazott terv: „létre kell hozni egy püspöki szervezetet, amely előmozdítja a szinodalitást a pánamazóniai régió egyházai között, és amely körvonalazza az Egyház amazóniai arcát, valamint új utakat talál evangelizáló küldetésének megvalósításához”. A másik elképzelést Ferenc pápa fogalmazta meg a Querida Amazonia kezdetű szinódus utáni apostoli buzdításában (4. pont): „az amazóniai pásztorok, megszentelt életű személyek és világi hívők kötelezzék el magukat a szinódus munkájának gyakorlatba ültetésében”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria