Megállapodás a Szentszék és az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztériuma között

Kitekintő – 2019. július 8., hétfő | 15:21

Veronika Szkvorcova, az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere és Paolo Borgia prelátus, a Szentszéki Államtitkárság Általános Ügyek Részlegének munkatársa július 4-én írta alá Rómában azt a megállapodást, amely meghatározza a római Bambino Gesù gyermekkórház és az Orosz Föderáció egészségügyi intézményei közötti együttműködést az orvosi ellátás és a tudományos kutatás terén.

Az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztériumával kötött egyezség megerősíti a római Bambino Gesù gyermekkórház nemzetközi dimenzióját, kifejezi továbbá a Szentszék prioritását, hogy „az egész világra tekint és mindenkinek segítséget nyújt” – fejtette ki a szentszéki képviselő, Paolo Borgia prelátus.

Veronika Szkvorcovát július 4-én délután fogadták a Szentszék kórházának Szent Pál-székházában. A római egészségügyi intézmény elnöke és tudományos igazgatója végigvezette az orosz egészségügyi minisztert a központ laboratóriumaiban, ahol a világ minden részéről származó kutatók végzik munkájukat a legkülönbözőbb szakterületeken – többek között a genetika, a sejtterápia, a genomika területén.

A politikus nagy érdeklődést mutatott – számos kérdést tett fel az orvosoknak és a kutatóknak, majd néhány szót váltott egy fiatal orosz kémikussal.

A laboratóriumi látogatás után a kórház vezetősége ismertette az orosz egészségügyi miniszterrel a Bambino Gesù gyermekkórház tevékenységét és az elért eredményeket. (Az intézmény idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját.) Veronika Szkvorcova kifejezte kívánságát, hogy kutatók egy csoportját elküldhesse a Bambino Gesù gyermekkórházba tapasztalatszerzésre. Mariella Enoc, a kórház igazgatója nagy lelkesedéssel fogadta a kérést: „A jövő a gyermekek története. Önök szeretik a gyermekeket, és mi szeretjük a gyermekek javát, és nincs ennél semmi nagyobb, ami összeköthetne bennünket.”

A megállapodás aláírása után az orosz egészségügyi miniszter kijelentette: „Bármilyen ország bármilyen kormánya számára nagyon fontos a nép egészsége és jóléte. Ennek a látogatásnak a keretében időt szenteltünk az orvosi ellátásnak és az egészségügynek, hogy biztosítsuk népeink egészségét és jólétét.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria