Megérkezett Lourdes-ba a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat magyar küldöttsége

Külhoni – 2022. május 12., csütörtök | 20:20

2020 tavaszán, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eredeti időpontja előtt néhány hónappal állították volna fel a missziós keresztet Lourdes-ban, a Jelenések barlangjánál, de a világjárvány ezt nem tette lehetővé. Ahogy az akkorra tervezett nemzetközi katonai zarándoklatot sem. Az idén viszont sor kerülhet erre a jelentős eseményre, május 12. és 15. között immár 62. alkalommal.

Kezdetben a francia–német megbékélés volt a zarándoklat célja, több mint negyven ország katonái tanúskodtak a béke iránti elkötelezettségükről.

A lourdes-i jelenések 100. évfordulójára 1958-ban számos nemzetközi zarándoklatot szerveztek a francia kisvárosba. Belga, kanadai, brit, holland, olasz, portugál, luxemburgi és amerikai tábori lelkészek határozták el akkoriban, hogy megszervezik a nemzetközi katonai zarándoklatot.

2022. május 12-én a magyar küldöttség is megérkezett Lourdes-ba, a repülőgép utasai között volt Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök is. A hétvégén Erdő Péter bíboros is csatlakozik a zarándokokhoz, és szentmisét mutat be a X. Piusz-bazilikában a – járvány miatt 2020 helyett 2021 szeptemberében megrendezett – NEK missziós keresztje jelenlétében.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Kardinális csatornája mindennap tudósít a zarándoklatról.

A Katolikus Tábori Püspökség tájékoztatása szerint a  62. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklaton a Magyar Honvédséget mintegy száz katona képviseli. A május 13. és 15. közötti esemény mottója Jézus Krisztus utolsó vacsorán elhangzott búcsúbeszédének szavai: „Az én békémet adom nektek.” (Jn 14,27)

A zarándokalegységgel tartott Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is. A magyar delegációhoz szombaton csatlakozik Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

A zarándoklat történetéről bővebben ITT olvashatnak.

Szerző: Zsuffa Tünde/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Daubner Tibor

Videó: Kardinális

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria