Meggyilkoltak Kamerunban egy betegápoló szerzetest

Kitekintő – 2023. november 9., csütörtök | 16:36

A Szeplőtelen Fogantatás Betegápoló Fiai (CFIC) kongregáció egyik betegápoló szerzetesét, Cyprian Ngeh testvért november 7-én este késelték halálra Bamendában, a Ndamukong negyedben. Halálhírét a Fides hírügynökség közölte.

Akkor támadták meg a szerzetest, amikor visszafelé tartott a kórházba, miután hazakísérte csapata egyik tagját. Betegápoló volt, és a njmafori Szeplőtelen Fogantatás Katolikus Egészségügyi Központ igazgatója.

Bamenda Északnyugat-Kamerun legnagyobb városa, az ország két angol nyelvű régiójának egyike. Kamerunban 2016 óta polgárháború dúl; az anglofón lázadók a francia nyelvű többségtől való elszakadásért harcolnak.

A kórház, ahol Cyprian testvér dolgozott, az anyák és a gyermekek ellátására szakosodott, „hogy a lakosságnak, különösen a várandós és kisgyermekes anyáknak, az újszülötteknek minőségi szolgáltatást, valamint nemcsak orvosi, hanem emberi és lelki gondoskodást is biztosítson” – számol be honlapján a Szeplőtelen Fogantatás Betegápoló Fiai kongregáció missziós munkáját támogató Dokita egyesület.

A csaknem 30 millió lakosú Kamerunt 41 éve vasszigorral kormányozza a 90 éves Paul Biya elnök. A lázadók – akik magukat ambazóniaiaknak nevezik (Ambazónia a pszeudoállamuk Nyugat-Kamerunban) – gyakran támadnak meg civileket, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködnek a yaoundéi kormánnyal.

Az előző héten hétfőn egy falu elleni támadásban huszonöten haltak meg. A mészárlásra az éjszaka folyamán került sor a délnyugati Egbekawban. Az áldozatok között van tizenkilenc férfi, öt nő és egy nyolcéves gyermek – tájékoztatott a kommunikációs minisztérium, amely a Manyu Unity Warriors nevű kis szeparatista terrorista csoportot gyanúsítja a támadással. A támadók több házat felgyújtottak, majd közvetlen közelről lőttek a menekülni próbáló emberekre. A nemzetközi nem kormányzati szervezetek mind a függetlenségért lázadókat, mind a biztonsági erőket civilek elleni bűncselekményekkel vádolják.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire

Fotó: Avvenire; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria