Megkezdik a moszuli órás templom restaurálását a kiengesztelődés jegyében

Kitekintő – 2020. május 4., hétfő | 9:55

A domonkos rendi papok jóváhagyásával, az UNESCO, valamint a helyi hatóságok együttműködésével hamarosan megkezdődik a négy éve felrobbantott Miasszonyunk-kolostortemplom újjáépítése az iraki városban.

2016-ban súlyosan megrongálódott az úgynevezett „órás templom”, amikor az Iszlám Állam terrorszervezet Moszulba helyezte főhadiszállását. A domonkosok a 19. században alapítottak ott kolostort, ahol most megkezdik a restaurálási munkálatokat – írja a L’Osservatore Romano vatikáni napilap a rend honlapjára hivatkozva. A tervek szerint először kiürítik a beomlott részeket, stabilizálják, majd felújítják az épületet. Különösen fontos, hogy az egyébként sem könnyű körülmények között élő helyi szakembereknek a koronavírus-járvány idején ezzel munkát tudnak biztosítani.

A Miasszonyunk-templom Moszul óvárosának szívében található, két főút csomópontjánál, melyek két részre osztják a történelmi belvárost. 1870 körül épült, és a tornyában lévő nagy óráról kapta közkeletű nevét, melyet Eugénia francia császárné ajándékozott a domonkosoknak. A templom kezdettől fogva Moszul jelképe volt, az évek során pedig számos lelkiségi, kulturális és nevelési tevékenységnek adott otthont, ami a városlakók testvéri együttélésének szimbólumává tette. Fontos építészeti és kulturális értéket is képvisel: a templomtornyot a Ninivei-síkságról, az El-Faruk negyedből és az Al-Hadba minaretből is meg lehet csodálni. Az órás templom a kulturális sokszínűség és a moszuli közösségek békés együttélésének jelképe. Helyreállítása – a nagymecset és a szír katolikus székesegyház renoválása mellett – egyik fő eleme az UNESCO helyreállítási projektjének (Reviving spirit of Mosul), melyet az Egyesült Arab Emírségek finanszíroz. Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete így kívánja előmozdítani a kiengesztelődést és a társadalmi összetartást Moszulban.

Ehhez csatlakozva a domonkos papok kiemelik: a templom helyreállítása nemcsak kulturális értéke miatt fontos, hanem azért is, mert a város sokszínűségéről tanúskodik. Moszul büszke arra, hogy évszázadok óta kultúrák találkozási pontja, és menedéket nyújtott az ott lakó különböző vallási közösségeknek. Olivier Poquillon atya, az észak-iraki külföldi latin rítusú hívek plébánosa vezeti a domonkos projektet. Meggyőződése, hogy a jelenlegi járvány idején még fontosabb munkát adni, hiszen az emberek így tudják fenntartani magukat. A kolostor az UNESCO-terv alapján szakmai képzőközponttá is válik majd, tehát a lelki dimenzión túl kulturális és társadalmi tevékenységeket is szolgál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: UNESCO

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria