Megnyitották a „mosolygós pápa” szülőházát a látogatók előtt

Kitekintő – 2019. augusztus 12., hétfő | 10:55

Augusztus 2-án délután nyitotta meg a kapuit az első látogatók előtt az az Alpokban található ház, ahol Albino Luciani, azaz I. János Pál pápa született és felnőtt.

Az egyházfő a dolomitokbeli falucskában, Canale d’Agordó-ban született, mely 976 méterrel a tengerszint felett fekszik. A település valamikor a bányászatnak köszönhetően a Biois-völgy gazdasági központja volt. Most minden évben zarándokok sokasága érkezik látogatóba arra a helyre, ahol a „mosolygós pápa” született.

Egy közlemény szerint a szülőház idén júniusban került át a Vittorio Venetó-i Egyházmegye tulajdonába. Hivatalos megnyitó ugyan nem volt, de Corrado Pizziolo megyéspüspök elmondta: „Mindent megtettünk, hogy augusztus elejétől a földszint és az első emelet, ahol Luciani született és megkeresztelték, megnyisson a látogatók előtt.”

Az épület a zarándokok figyelmének középpontjában áll – hangsúlyozta a főpásztor. A megnyitás előtti hetekben a helyi hatóságok is minden segítséget megadtak, hogy a ház megnyithassa kapuit. A Luciani Pápa Alapítvány szakszerűen ápolja és bemutatja a zarándokok és látogatók számára nem csak a szülőházat, hanem az Albino Luciani Múzeumot és a helyi plébániatemplomot is. 

A megnyitás napját I. János Pál emlékének szentelték. Délután Beniamino Stella bíboros, a „mosolygós pápa” szenttéavatási ügyének posztulátora bemutatta a Stefania Falasca viceposztulátor, Davide Fiocco és Mauro Velati történészek által írt könyvet: Albino Luciani – Giovanni Paolo I. Biografia „ex documentis”. Dagli atti del processo canonico.

Ez az első teljes életrajz, mely minden levéltári anyagot, s amellett 188 tanúságtételt felhasználva készült. Közöttük olyan tanúságtevők voltak, mint XVI. Benedek emeritus pápa, Renato Buzzonetti, az az orvos, aki megállapította Albino Luciani halálát, és Margherita Marin nővér, aki akkor a pápai lakosztályban teljesített szolgálatot.

A megnyitó napján Loris Serafini, a Luciani Pápa Alapítvány elnöke vezette azt a kerekasztal-beszélgetést, melyen Antonio Preziosi Indimenticabile című, I. János Pál pápáról szóló könyvét mutatták be a résztvevőknek.

Forrás: Catholica.ro

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria