Megnyitották Rómában a maroniták Szent Charbel-kolostorát

Kitekintő – 2019. szeptember 28., szombat | 17:27

Szeptember 26-án este a római Szeplőtelen Szűz Mária-templomban antiochiai szír maronita szertartás szerint bemutatott Szent Liturgia keretében ünnepélyesen megnyitották a római Szent Charbel-kolostort, amelyet a libanoni maroniták szerzetesrendjének gondozására bíztak. A szertartást Béchara Boutros Raï bíboros, maronita pátriárka vezette.

A Szent Liturgián részt vett Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa is, aki a szertartás végén üdvözlő szavakkal fordult Antonio Maria Vegliò bíboroshoz, korábbi libanoni apostoli nunciushoz.

Az ünnepi eseményen jelen voltak a melkita, szír és örmény egyházak képviselői, számos szerzetes és pap; a szentszéki és olaszországi libanoni nagykövetek, a maronita világszövetség elnöke; libanoni származású és olasz hívők, Szent Charbel tisztelői.

A maronita rend főapátja, Neamatallah Hachem köszöntő beszédében emlékeztetett a Szeplőtelen Szűz tiszteletére szentelt templom kincseire és „próféciájára”. A templom bejáratánál lévő mozaikdíszítésen látható a libanoni cédrus, a Máriára vonatkoztatott bibliai utalással: „fölfelé nő, mint a Libanon cédrusa” (Zsolt 92,13), és egy lámpás, amely Szent Charbel jelképe, emlékeztetve első csodájára, a sírját körülvevő fényjelenségre.

Neamatallah Hachem kiemelte: a kincsek közé tartozik az a lelki rokonság is, ami a Szeplőtelen Szűz Mária Szerzetesnőit (akinek tulajdonában volt néhány hónappal ezelőttig a templom a hozzá tartozó kollégiummal együtt) a maronita egyházhoz fűzi. A kongregáció alapítóját, Szent Agostino Roscellit a libanoni Szent Rafka szerzetesnővel együtt iktatta ugyanis a szentek sorába 2001-ben II. János Pál pápa. Az 1914-ben, 29 éves korában elhunyt Rafqa Ar-Rayès nővér is Szent Charbel követője volt.

Otthon, kolostor, spirituális és kegyelmi forrás, amely Milánó és az öt földrész számos helye után Rómában is terjeszti a szent libanoni szerzetes tiszteletét, és biztat a közbenjárását kérő imádságra – fogalmazott a római maronita kolostor megnyitásakor Neamatallah Hachem főapát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria