Megtörténtek az első püspökszentelések Kínában a Szentszékkel kötött megállapodás óta

Kitekintő – 2019. augusztus 29., csütörtök | 16:04

Augusztus 26-án a kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen szentelték az első püspököt a Szentszék és a Kínai Népköztársaság között 2018. szeptember 22-én Pekingben aláírt ideiglenes megállapodás keretében.

Antonio Jao Sun pápai mandátummal lett Csining (Ulanqab/Wulanchabu) főpásztora – erősítette meg Matteo Bruni, a szentszéki sajtószolgálat igazgatója.

A Kína északi részén fekvő belső-mongol tartományban mintegy 70 ezer katolikus él. Antonio Jao Sunt Paolo Meng Csing-lu hohhoti püspök szentelte; a szertartáson több száz pap és szerzetes vett részt.

Az újonnan püspökké szentelt Jao Sun jelmondata: „Misericordes sicut Pater” (Irgalmas, mint az Atya) – ugyanazok a szavak, mint amelyeket Ferenc pápa választott az irgalmasság szentéve mottójául. Az 54 esztendős Jao Sun püspök formációja a pekingi szemináriumban kezdődött, majd liturgikát tanult az Egyesült Államokban és a Fülöp-szigeteken. Hazatérte után liturgikát oktatott a papi szemináriumban Pekingben, ahol spirituális is volt. 2010-ben tért vissza a csiningi egyházmegyébe, ahol elődje, Giovanni Liu Si-kung püspök mellett szolgált – Liu püspök 90 évesen hunyt el, 2017-ben.

* * *

Augusztus 28-án a második pápai mandátummal zajló szentelés is megtörtént: Stefano Hszü Hung-vej a hancsungi egyházmegye (Sanhszi) segédpüspöke lett. A szentelés a hancsungi Szent Mihály-székesegyházban zajlott Ma Jing-lin kunmingi püspök vezetésével; öt püspök, nyolcvan pap és mintegy ezer hívő vett részt az ünnepen. Ma Jing-lin egyike annak a hét püspöknek, akiknek exkommunikálását a Szentatya a megállapodás aláírásakor feloldotta.

A 44 éves püspök, Stefano Hszü Hung-vej 1975. január 16-án született. Minnanban és Hszianban végezte a szemináriumot, 2002-ben szentelték pappá. 2004-től 2008-ig a római Pápai Orbán Egyetemen tanult, majd két évig a kanadai Vancouverben. 2010-ben tért haza.

Mindkét most szentelt püspök kinevezése világias környezetben: szállodákban zajlott, az állami hatóságok szigorú kontrollja alatt – írja az AsiaNews hírportál.

Forrás: Vatican News

Fotó: AsiaNews.it

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria