Mianmar egyre mélyebb szegénységbe süllyed, a püspökök felszólalnak a nép érdekében

Kitekintő – 2021. június 22., kedd | 18:22

Júniusra – mintegy öt hónappal az államcsíny után – a Covid-19-járvánnyal, a megszorításokkal, a szegénység új formáival Mianmar szociális helyzete drámaivá vált. Ferenc pápa felhívásával csatlakozott az ország püspökeinek hangjához.

Miközben a nemzetközi média reflektorfénye kialudni látszik Mianmar felett, a püspökök és a pápa arra hív, hogy figyeljünk oda erre a szenvedő országra – jegyzi meg Cecilia Brighi, az Olaszország-Burma Együtt Szövetség vezetője.

Ferenc pápa a június 20-i Úrangyala imádság után elmondta, csatlakozik a mianmari püspökök felhívásához. A 2021. január–februári puccs óta a délkelet-ázsiai ország élete rémálomhoz hasonlít, és ennek csak részben oka a koronavírus-járvány okozta egészségügyi vészhelyzet, amely egy olyan mélyponton érkezett el, hogy nem képes befolyásolni a belső elvándorlást, menekülést sem.

Az Aun Szan Szu Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért ellenzéki mozgalom adatai szerint 24 millió ember él szegénységben, egyre többen menekülnek el otthonukból, exponenciálisan növekszik ezzel a belső menekültek száma. Brighi hangsúlyozza, hogy Mianmar csak egy lépésre van a súlyos éhínségtől. Az istentiszteleti helyek támadások célpontjai. Hozzáteszi, hogy a nemzetközi média elfeledni látszik Mianmart, csak a pápa figyelme nem lankad.

Június 11-én a helyi püspökök azt kérték, hogy a konfliktuszónákban gondoskodjanak humanitárius folyosókról, tartsák tiszteletben az istentiszteleti helyek szentségét, ügyeljenek a civil lakosság, különösen az idősek és a gyerekek biztonságára.

A mianmari püspöki konferencia elnöke, Charles Bo bíboros azt kérte a vezetőktől, óvják meg a nép életét. Kijelentette, hogy „emberek ezrei halnak éhen és halnak meg betegségekben a dzsungelben”, nincs megfelelő hajlékuk, nincs étel, nincs tiszta víz. Templomokat és kolostorokat támadtak meg, ahol azok, akiket elüldöztek házaikból, menedéket kerestek, és sok esetben kifosztják a humanitárius segélyszállítmányokat, amelyek a dzsungelben meghúzódókat hivatottak támogatni.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatikáni Rádió olasz nyelvű portálja

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria