Milliókkal segíti a Vatikán a rászorulókat a számláik befizetésében

Kitekintő – 2019. május 17., péntek | 14:35

A Vatikán tavaly 3,5 millió eurót költött a rászorulók számláinak, lakbéreinek és gyógyszereinek kifizetésére a L’Avvenire olasz katolikus napilapban május 16-án közölt adatok szerint.

Az adatokat azután hozták nyilvánosságra, hogy Konrad Krajewski bíboros, a szegényeket segítő pápai alamizsnahivatal vezetője újraindította az áramszolgáltatást Róma egyik, hajléktalan családok által elfoglalt lakóházában.

Konrad Krajewski bíboros beavatkozása nagy vitát kavart Olaszországban. Elsőként Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője reagált: arra szólította fel Krajewski bíborost, ha már hozzányúlt a lezárt villanyórákhoz, fizesse ki a lakóház tartozását. Salvini hozzátette, a bíborosnak nemcsak az épületeket elfoglaló migránsokat, hanem mindenekelőtt az elszegényedő olaszokat kellene segítenie. Korábban megjelent hírekkel ellentétben az olasz ügyészség még nem indított vizsgálatot az ügyben.

Megszólalt Pietro Parolin szentszéki államtitkár is, kijelentette, hogy az Egyház mindenkin segít.

Konrad Krajewski május 11-én, szombaton látogatott el egy római lakóházba, miután értesült arról, hogy az ott élők napok óta villany és meleg víz nélkül vannak. A bíboros lement a pincébe, ahol a főkapcsoló volt, leszerelte a villanyórákat gátoló zárakat, és újraindította az áramszolgáltatást.

A korábban üresen álló lakóházat 2013-ban foglalták el hajléktalan családok. Az épületben hozzávetőleg négyszázötvenen élnek, köztük mintegy száz gyerek. Az áramot azért kapcsolták le, mert a lakóház nem fizetett a szolgáltatásért, és csaknem 300 ezer euró (több mint 100 millió forint) tartozást halmozott fel.

A vatikáni alamizsnahivatal korábbi közlése szerint Krajewski bíboros tettét az „emberség vezérelte”, miután súlyos helyzettel találta magát szemben. A bíboros szükségesnek találta a beavatkozást a családok megsegítésére. Konrad Krajewski az olasz sajtónak hangsúlyozta, készen áll kifizetni a lakóház energiafogyasztását. A vatikáni híreket közlő Il Sismografo internetes portál gyűjtést indított a lakóépület tartozásának rendezésére.

A L’Avvenire, az olasz püspöki kar (CEI) napilapja az alamizsnahivatal adatait idézve 3,5 millió euróra tette az összeget, amelyet tavaly Krajewski bíboros a szegények megsegítésére fordított lakossági villany- és gázszámlák, ki nem fizetett lakbérek és gyógyszerek fedezésére.

A rászorulók személyesen vagy plébániájukon, ismerősökön keresztül fordulnak a pápai hivatalhoz segítségért. A közvetlenül a mindenkori pápa hatáskörébe tartozó alamizsnahivatal vagyona azokból a bevételekből származik, amelyeket a hívők a keresztelőkre, esküvőkre és más évfordulókra kért pápai áldásokért fizetnek. A hivatal bevételét jótékonysági célokra fordítják.

Az Il Fatto Quotidiano napilap beszámolója szerint Krajewski bíboros és négy civilbe öltözött svájci gárdista minden este autóval indul el a Vatikánból, és Rómában és környékén felkeresik a segítségre váró szegényeket, bajbajutottakat, hajléktalanokat.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria