Minorita szerzetes Teherán-Iszfahán új érseke

Kitekintő – 2021. február 20., szombat | 18:55

Az 57 éves Dominique Mathieu OFM Conv püspökké szentelési és beiktatási szertartása Rómában zajlott február 16-án, Szent Maruthas, Irán 4. században élt püspöke és védőszentje ünnepén.

A római Tizenkét Apostol-templomban Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa mutatta be a szentmisét, melyen megbízta az új érseket, legyen „népének pásztora Iránban”. A szertartáson koncelebrált Ignazio Bedini nyugalmazott teheráni érsek és Mauro Gambetti minorita bíboros.

„Iránban olyan katolikus közösséget találsz majd, amely kicsi létszámban és sokféle a rítusát tekintve; a latin rítusúak mellett, akiknek pásztora leszel, találkozol örményekkel, káldokkal is, illetve más felekezetekhez tartozó keresztényekkel” – mondta Sandri bíboros.

Az evangélium világosságát kínálják az Iránban szolgáló főpásztorok – folytatta –, és

senkinek sem kell félnie ettől a szelíd fénytől, amely felragyog, amikor áthatolhatatlannak tűnik az éjszaka sötétsége.

Irán az egyik legkevésbé katolikus állam a világon. A közelmúltban átnevezett Teherán-Iszfaháni Latin Katolikus Főegyházmegyében hat egyházközséget találunk, mintegy kétezer katolikus hívővel. Az érseki szék üresen állt hat éve, mióta Ignazio Bedini szalézi érseket nyugalmazták.

A katolikus templomok és közösségek erős ellenőrzés alatt működnek Iránban, az egyházi fenntartású iskolákban meg van szabva, mit taníthatnak. Az iszlámról kereszténységre való áttérést büntetik.

A frissen beiktatott teherán-iszfaháni érsek, Dominique Mathieu belga származású; 1983-ban lépett be a minorita rendbe, 1989-ben szentelték pappá. Öt nyelven beszél, többek között arabul. A brüsszeli Szent Antal nemzeti kegyhely igazgatójaként szolgált, majd provinciálissá választották. 2013-ban Libanonba küldték misszióba. Ferenc pápa 2021. január 8-án nevezte ki iráni pozíciójába.

Leonardo Sandri bíboros szentbeszédében utalt Szent Ferenc 800 évvel ezelőtti egyiptomi útjára, amikor a szultánnal találkozott: „A Szentatya téged, Szent Ferenc fiát küldi, hogy legyen Teherán-Iszfahán új érseke, abban a reményben, hogy tanúságtételed a szeráfi atya jelenlétét fogja idézni stílusával: előbb az életeddel teszel tanúságot, csak utána a szavaiddal, alázatosan minden teremtmény felé.”

Damiettában Szent Ferenc nem félt Mohamedtől, a szultán pedig nem félt az evangéliumtól, és meghallgatták egymást. Te is ezt teheted.”

 

A katolikus misszionáriusok újra és újra megteremtették a római katolikus jelenlétet Iránban az elmúlt hétszáz évben. Az első latin egyházmegyét domonkosok alapították 1318-ban, ez mintegy száz évig állt fönn. A misszionáriusok 1629-ben tértek vissza, és alapították meg az iszfaháni egyházmegyét, ami megszűnt a 18. században, majd később a bagdadi püspökségre bízták.

„Indulj útnak, betöltekezve isteni kegyelemmel, az ősi és nemes perzsa földre,

visszafelé azon az úton, amelyen hajdan a háromkirályok jöttek, akik azért indultak el, mert figyelemmel követték a csillagokat és keresték a Megváltót”

– mondta Sandri bíboros.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Keleti Egyházak Kongregációja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria